Dušena hobotnica s polento in gremolato
Gremolata je tradicionalna italijanska omaka iz česna, peteršilja in limone, ki ga običajno postrežemo pri ossobucu. Danes ga bomo uporabili pri nežni počasi kuhani hobotnici.

Sestavine
Hobotnica
-
muškatna hobotnica 1250 g
-
češnjev paradižnik 625 g
-
belo vino 500 ml
-
paradižnikova polpa 250 g
-
timijan 10 g
-
peteršilj 10 g
-
mleti česen 3 g
-
oljčno olje 20 g
Polenta
-
koruzna moka 500 g
-
maslo 125 g
-
nariban parmezan 125 g
-
poper 2 g
-
voda 1000 g
Serviranje
-
limonina lupina 25 g
-
sušen čili 25 g
-
origano 25 g
Priprava
-
Hobotnica
- Hobotnico očistimo, natremo z oljem in mletim česnom ter opečemo z vseh strani.
- Deglaziramo z belim vinom in pustimo, da vino izhlapi.
- Dodamo na 4 dele narezan češnjev paradižnik , paradižnikovo polpo , Knorr ribjo osnovo, timijan in sesekljan peteršilj.
- Kuhamo 30 minut, ohladimo in damo v vakuumsko vrečko.
- Kuhamo v sous vide-u pri 70°C približno 1 uro.
-
Polenta
- Poletno pripravimo Knorr Professional tekočo zelenjavno osnovo in koruzno moko.
- Vmešamo maslo in sir.
- Kuhano vlijemo v primeren model.
- Ohlajeno narežemo na kocke.
-
Serviranje
- Postrežemo hobotnico, okrasimo s češnjevimi paradižniki in kockami popečene polente.
- Pred serviranjem potresemo z začimbo gremolato, sestavljeno iz čilija, origana in limone.