Karamelizirano korenje z Za'atar majonezo

Sestavine
Korenje
-
korenje 17.0 kg
-
maslo 340.0 g
-
soda bikarbona 5.0 g
Gremolata
-
zelenje korenja 50.0 g
-
peteršilj 50.0 g
-
olje za cvrtje
-
limonina lupina 2.0 kom
-
aromatizirana sol
-
poper
Za'tar majoneza
-
začimba Za'tar 10.0 g
-
limonin sok 10.0 ml
Kandirana sončnična semena in orehi
-
orehi 100.0 g
-
sončnična semena 100.0 g
-
rjavi sladkor 100.0 g
-
aromatizirana sol
Priprava
-
Korenje
- Konce korenja odrežite tako, da je ostane 1 cm zelenja. Listje hranite za gremolato. Korenje olupite.
- Korenje zmešajte z maslom in sodo bikarbono ter pražite v ponvi 15 minut. Nekateri karamelizirani korenčki bodo temnejše barve, nekateri pa bodo ostali oranžni.
-
Gremolata
- Liste korenja in peteršilja ocvrite v olju, da postanejo prosojni in rahlo hrustljavi, približno 15-25 sekund. Odcedite na papirnati brisači in začinite z aromatizirano soljo.
- Ocvrte liste nežno zmešajte z limonino lupinico in odstavite.
-
Za'tar majoneza
- Vse sestavine dobro premešajte in shranite v hladilniku.
-
Kandirana sončnična semena in orehi
- Sončnična semena segrejte v majhni ponvi približno 3 minute na srednje močnem ognju. Dodajte polovico rjaviega sladkora.
- Mešajte, da se sladkor stopi in prekrije semena.
- Dobljeno dajte na peki papir, potresite s soljo in pustite, da se ohladi.
- Enak postopek ponovite z orehi.
-
Serviranje
- Vroče korenje položite na krožnik in prelijte z za'atar majonezo.
- Okrasite s kandiranimi sončničnimi semeni ter listi korenja in peteršilja.