Značilnosti
Peteršilj je najpogostejša začimbnica v slovenski kulinariki. Uporaben je v celoti - listi, stebla in korenina. Izboljša okus številnih jedi, posebej če ga uživamo surovega. S svojo aromo se odlično dopolnjuje z drugimi zelišči.
Poznamo 3 vrste peteršilja - navadnega, kodrastega in korenastega.
Navadni peteršilj je nabolj primeren za za kuhanje je najbolj primeren, saj ima v primerjavi z drugima dvema vrstama peteršilja najboljši okus in najnežnejši vonj.
Kodrasti peteršilj se največrat uporablja le kot dekoracija na krožniku. V primerjavi z navadnim peteršiljem ima močnejši okus in je zato bolj primeren za zamrzovanje.
Korenasti peteršilj ima veliko podolgovato korenino orehastega volja. Njegovi listi so bolj grobi in intenzse imenuje tudi "nemški peteršilj", saj ga največ pridelajo v severni in srednji Evropi. Korenina je podolgovata ali okroglasta in ima orehast vonj. Listi korenastega peteršilja so bolj grobi kot pri navadnem peteršilju, imajo pa tudi intenzivnejši vonj.