Menu
Unilever Food Solutions » Domov
  • Domov
  • Chefov navdih
    • Chefov navdih
    • Svežina na vašem jedilniku
    • Sladice
    • Veganuary
    • The Vegetarian Butcher, 100% rastlinska alternativa
    • Silvestrski meni za najbolj zahtevne goste tega leta
    • Zimski meni
    • Sestavine prihodnosti
    • Ribe
    • Zelenjava
    • Kuharske tehnike
    • Dostava in lasten prevzem
    • Skupaj proti epidemiji Covid-19
    • Omake od A do Ž
    • Lipton
    • Izdelki za vsako priložnost
    • Jagode
    • Šparglji
    • Nepozabni okusi azijske hrane vas bodo navdušili
    • Enostavno brez glutena
    • Street Food in Gourmet Fast Food
    • Trajnostno kmetijstvo
    • Sezonske sestavine
  • Recepti
  • Izdelki
    • Vsi izdelki
    • Bujoni, čiste juhe in osnove
    • Čaji
    • Deserti
    • Dresingi, hladne omake
    • Juhe in jušni dodatki
    • Kuhinje sveta
    • Omake
    • Plant based - 100% rastlinsko
    • Priloge
    • Začimbe, zelišča in zeliščne mešanice
    • Zgoščevalci
  • Smo družba UFS
  • Kontakt
  • {query} v izdelki
  • {query} v recepti
  • {query} v ostalo
vse
izdelki
recepti
    • Moj račun
    • Kontakt
    • Odjava
  1. Domov
  2. Chefov navdih
  3. Sezonske sestavine
  4. Sezonske sestavine v marcu
  5. Peteršilj
  1. Sezonske sestavine v marcu
  • Sezonske sestavine

Peteršilj

Značilnosti

Peteršilj je najpogostejša začimbnica v slovenski kulinariki. Uporaben je v celoti - listi, stebla in korenina. Izboljša okus številnih jedi, posebej če ga uživamo surovega. S svojo aromo se odlično dopolnjuje z drugimi zelišči.

Poznamo 3 vrste peteršilja - navadnega, kodrastega in korenastega. 

Navadni peteršilj je nabolj primeren za za kuhanje je najbolj primeren, saj ima v primerjavi z drugima dvema vrstama peteršilja najboljši okus in najnežnejši vonj.

Kodrasti peteršilj se največrat uporablja le kot dekoracija na krožniku.  V primerjavi z navadnim peteršiljem ima močnejši okus in je zato bolj primeren za zamrzovanje. 

Korenasti peteršilj ima veliko podolgovato korenino orehastega volja. Njegovi listi so bolj grobi in intenzse imenuje tudi "nemški peteršilj", saj ga največ pridelajo v severni in srednji Evropi. Korenina je podolgovata ali okroglasta in ima orehast vonj. Listi korenastega peteršilja so bolj grobi kot pri navadnem peteršilju, imajo pa tudi intenzivnejši vonj.

Uporaba

Navadno v kulinariki uporabljamo sveže liste, v juhah pa so najboljša stebla, ki imajo močnejši okus. Korenino pred uporabo le dobro operemo in ne olupimo. Uporabimo jo za različne juhe, solate in celo namaze. 

Ostanki

Korenina peteršilja na hladnem zdrži dalj časa. Liste in stebla lahko sesekljane posušite ali shranite v zamrzovalnik.

Iz listov prav tako lahko naredite peteršiljevo olje.

Ostale sezonske sestavine

    • Marec
    Pastinak

  • Domov
  • Chefov navdih
  • Recepti
  • Izdelki
  • Smo družba UFS
  • Prijavite se na novice
  • Izberite državo
  • Please Recycle
  • Pravna obvestila
  • Obvestilo o zasebnosti
  • Obvestilo o piškotkih
  • Zemljevid strani
Prijavite se na naše novice in bodite vedno na tekočem.

S prijavo na novice boste seznanjeni s kuharskimi trendi, prejemali boste recepte, brezplačne vzorce...

Sledite nam na Facebooku in YouTubu
  • Facebook Facebook
  • YouTube YouTube
Unilever Food Solutions » Domov

© 2022 Unilever Food Solutions | Vse pravice pridržane

Unilever Food Solutions » Domov

Namestite aplikacjio na vaš iPhone Namestite aplikacjio na vaš iPad Namestite aplikacjio na vaš Android Namestite aplikacjio na vaš Windows telefon

Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.

x