Menu
Unilever Food Solutions » Domov
  • Domov
  • Chefov navdih
    • Chefov navdih
    • Svežina na vašem jedilniku
    • Sladice
    • Veganuary
    • The Vegetarian Butcher, 100% rastlinska alternativa
    • Silvestrski meni za najbolj zahtevne goste tega leta
    • Zimski meni
    • Sestavine prihodnosti
    • Ribe
    • Zelenjava
    • Kuharske tehnike
    • Dostava in lasten prevzem
    • Skupaj proti epidemiji Covid-19
    • Omake od A do Ž
    • Izdelki za vsako priložnost
    • Jagode
    • Šparglji
    • Nepozabni okusi azijske hrane vas bodo navdušili
    • Enostavno brez glutena
    • Street Food in Gourmet Fast Food
    • Trajnostno kmetijstvo
    • Sezonske sestavine
  • Recepti
  • Izdelki
    • Vsi izdelki
    • Bujoni, čiste juhe in osnove
    • Deserti
    • Dresingi, hladne omake
    • Juhe in jušni dodatki
    • Kuhinje sveta
    • Omake
    • Plant based - 100% rastlinsko
    • Priloge
    • Začimbe, zelišča in zeliščne mešanice
    • Zgoščevalci
  • Smo družba UFS
  • Kontakt
  • {query} v izdelki
  • {query} v recepti
  • {query} v ostalo
vse
izdelki
recepti
    • Moj račun
    • Kontakt
    • Odjava
  1. Domov
  2. Chefov navdih
  3. Sezonske sestavine
  4. Sezonske sestavine v maju
  5. Šparglji
  1. Sezonske sestavine v maju
  • Sezonske sestavine

Šparglji

Značilnosti

Šparglji so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se začne konec aprilom in traja vse do sredine julija, vrhunec pa doseže okoli prvomajskih praznikov. Zgodovina špargljev seže daleč nazaj, saj so ga Kitajci, Perzijci in Grki že 500 let p. n. št. uporabljali tako v prehrani kot v zdravilne namene. V Evropo so jih z območja Črnega morja prinesli Rimljani, ki so šparglje naravnost oboževali. V Evropi tako šparglje gojimo nekje od 16. stoletja dalje.

Uporaba

Priprava prvovrstnega obroka špargljev je mogoča le, kadar uporabljamo sveže poganjke. Omejena možnost skladiščenja zahteva, da šparglje uporabimo v  najkrajšem času od pobiranja. Že po nekaj dneh, še posebno če niso hranjeni v temnem in vlažnem prostoru, postanejo vlaknasti. Pred kuhanjem spodnji del špargljev olupimo in tako odstranimo vlaknasto zunanjo plast. Šparglje kuhamo pokončno, če nimamo dovolj ozkega lonca, je najbolje, da jih povežemo z vrvico. Vodi lahko dodamo malo maščobe, sol in sladkor. Šparglje kuhamo do 20 minut (bele) oz. 10 - 15 minut (zelene) – odvisno od debeline. V kolikor jih pripravimo na žaru, pa ta čas priprave skrajšamo na nekaj minut.

Ostanki

Iz špargljevih olupkov in olesenelega dela špargljev lahko skuhamo juho ali jušno osnovo, ki jo uporabimo za razne omake in zalivanje rižot.

Ostale sezonske sestavine

    • Maj
    Redkvica
    • Maj
    Rabarbara

  • Domov
  • Chefov navdih
  • Recepti
  • Izdelki
  • Smo družba UFS
  • Prijavite se na novice
  • Izberite državo
  • Please Recycle
  • Pravna obvestila
  • Obvestilo o zasebnosti
  • Obvestilo o piškotkih
  • Zemljevid strani
Prijavite se na naše novice in bodite vedno na tekočem.

S prijavo na novice boste seznanjeni s kuharskimi trendi, prejemali boste recepte, brezplačne vzorce...

Sledite nam na Facebooku in YouTubu
  • Facebook Facebook
  • YouTube YouTube
Unilever Food Solutions » Domov

© 2022 Unilever Food Solutions | Vse pravice pridržane

Unilever Food Solutions » Domov

Namestite aplikacjio na vaš iPhone Namestite aplikacjio na vaš iPad Namestite aplikacjio na vaš Android Namestite aplikacjio na vaš Windows telefon

Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.

x