Menu
Oljčno olje

Oljčno olje

Oljčno olje je glavna sestavina sredozemske kuhinje. Hladno stiskano oljčno olje je zaradi svojih odličnih lastnosti in tako cenjenega okusa najbolj razširjena vrsta oljčnega olja.

Ribe in morski sadeži

Ribe in morski sadeži

Ribe in morski sadeži igrajo pomembno vlogo v mediteranski kuhinji in so najprimernejši za pečenje na žaru ali peko.

Zelenjava

Zelenjava

Zelenjava – paradižnik, česen, jajčevci, kumare, bučke, čebula, leča in čičerika – so del dnevnega jedilnika regije. V sredozemsko kuhinjo sodi tudi sadje, med katerimi prevladujejo grozdje, fige, limone in pomaranče.

Začimbe

Začimbe

Začimbe imajo zelo pomembno vlogo pri oblikovanju končnega okusa mediteranskih specialitet. Žafran, timijan, rožmarin, bazilika, peteršilj, žajbelj, origano in ingver nikoli ne manjkajo. Uporabljajo se tako sveže kot suhe začimbe.

Jedi v mediteranski kuhinji so pripravljene iz lokalnih, svežih, čim bolj raznolikih izdelkov, količine pa so majhne, ​​zato so jedi vedno sveže in tople.

Pijača

Pijača

Vino je najbolj ikonična pijača sredozemske kuhinje. Sredozemska regija je ena najpomembnejših vinskih regij na svetu, uživanje vina med obroki pa je zmerno, ne več kot en ali dva kozarca. 

 

Sangria je kot proizvod, pridobljen iz grozdja in sadja, zelo znana pijača, katere slava je presegla meje Španije. Pijače, specifične za državo, so medtem postale zelo priljubljene po vsem svetu: grški ouzo, toskanska vina, španska sangrija itd.