Menu

Grčija

Grška kuhinja odlikuje preprostost, eleganca in nepozabni mamljivi okusi. Na voljo so različne "Mezedes" - prigrizke, poleg katerih postrežejo vino, Ouzo ali Tchipouro..

Glavna sestavina grških jedi je oljčno olje, ki vsem jedem daje značilen okus - od grške solate do sladice.

Italija

Za italijansko kuhinjo je značilna prilagodljivost in pestrost tako širokega nabora izdelkov kot regionalna raznolikost receptov. Jedi so pomemben element italijanskega načina življenja in odražajo kulturo in zgodovino tega ljudstva.

Italija je dežela vin, ekskluzivne kave, na desetine vrst testenin in pic ter številnih tradicionalnih mesnih izdelkov.  

Simbol italijanske kulinarike so poleg slastnih pic tudi sveže testenine, ki se pojavljajo že od časa Etruščanov in Rimljanov. Skozi leta so se testenine pojavljale pod različnimi imeni - "maccarune" v Neaplju, "vermicelli" v Rimu , "bavette" v Liguriji. 

Sprva so bile testenine začinjene s paradižnikovo omako in maslom, domišljija posameznega kuharja pa je poskrbela, da so jim dodajali še ostale sestavine, kot so mocarela, parmezan in drugi siri, meso, ribe in različna zelenjava. 

 

 

 

Francija

Francoska kuhinja velja predvsem zaradi ogromne raznolikosti okusov, prefinjenosti jedi in presenetljivih začimb za pravi kulinarični raj. Za francosko kuhinjo so značilne različne juhe, terine, zelenjavne torte, specialitete kot so Coq au vin ali znamenite palačinke Crepe Suzette. 

Turčija

Na turško kulinariko je močno vplivalo otomansko obdobje, ko so se lokalne tradicije združile z vplivi Grčije in Bližnjega vzhoda.  Turčija je pravi raj za gurmane, saj zahvaljujoč odlični kombinaciji okusov, ponuja nepozabna kulinarična doživetja. Zaradi svoje geografske lege in razloičnega podnebja v različnih delih države, je imela Turčija vedno na voljo obilo svežih izdelkov, kar je pripeljajo do zelo raznolike in pestre prehrane. 

Maroko

Maroška kuhinja je mešanice berberskih, mavrskih, sredozemskih in arabskih vplivov. Kuharji 4 kraljuvih mest (Fez, Meknes, Marakeš in Rabat) so postavili temelje temu, kar danes poznamo kot maroško kulinariko. 

Maroška kuhinja povsem zasluženo velja za eno najboljših na svetu, saj je hrana vedno skrbno pripravljena, umetniško predstavljena in nežno postrežena. Prehranjevanje tu velja za praznik bogov.  

Tajine je tradicionalna maroška jed. Njeno ime izvira iz posebne keramične posode, v kateri se pripravlja. Tajine je jed, ki zahteva počasno kuhanj. Skrivna sestavina je navadno meso ali riba v kombinaciji z različno zelenjavo, kot je čebula. jajčevci, grah in sadjem kot so marelice, breskve, hruške, slive ali fige. V jed se doda tudi veliko začimb - cimet, ingver in žafran.

 

Španija

Bogata zgodovina in kulturni vplivi Španije so privedli do nastanka edinstvene kuhinje s tisočimi recepti in okusi. Korenine španske kulinarike so sredozemske, glavne sestavine ribe in morski sadeži. V Španiji je skoraj obvezno treba okusiti njihove slavne Tapase.  Gazpačo, slavna hladna paradižnikova juha, izvira iz Andaluzije. Valencija je dom slavne hladne paradižnikove juhe Gazpačo. V Asturiji je doma Fabada, enolončnica iz svinjine in fižola.