Menu

V Evropi razširjene tradicionalne oblike testenin sicer izhajajo iz Italije, vendar so danes razžirjene daleč izven njenih meja. Zaradi svoje preprostosti in neverjetne raznolikosti okusov imajo mnoge oboževalce po vsem svetu.  

Italijani testenine oziroma kot jjim rečejo "pasto" delijo na 3 glavne tipe:

  • Pasta secca (suhe testenine) - industrijsko izdelane testenine iz moke in vode
  • Pasta all'uovo - sveže testenine iz moke in jajc
  • Pasta fatta in casa - domače, ročno narejene testenine

 

Razkrivamo vam skrivnosti, kako do popolnih testenin.

 

Al dente!

Al dente!

Al dente dobesedno pomeni " na zob" oziroma dovolj kuhan na zunanji strani in čvrst v jedru. Ta koncept velja predvsem za suhe testenine, ki se kuhajo v povprečju 2-krat dlje kot sveže, ki jih kuhamo le 3-4 minute.

Klasična metoda kuhanja al dente vključuje več pomembnih točk. V dobro osoljeno vrelo vodo (razmerje 1:5) dodamo testenine in močno premešamo, da se ne sprimejo. V prvih minutah se škrob začne ločevati od testenin. Kuhamo po navodilih na embalaži, v povprečju 8-9 minut, odcedimo in prihranimo nekaj vode. Testenine nato dodamo v vrelo omako in dobro premešamo. Po želji lahko malo razredčimo z vodo, v kateri so se kuhale testenine . 

Pasta Fresca - Pasta secca

Pasta Fresca - Pasta secca

Dobre testenine prepoznamo dobro izbranih sestavinah. Italijani to počnejo glede na letni čas in regijo, iz katere prihajajo.

Testenine Secca ali suhe testenine so značilne za južno Italijo v kombinaciji s preprostimi sestavinami, kot so olivno olje, paradižnik, morski sadeži in zelenjava. Narejene so iz zdroba trde pšenice in vode, nato oblikovane in posušene. Kakovostne suhe sestavine boste prepoznali na rahlo hrapavi površini.

Pasta Fresca ali sveže testenine so značilne za regijo severne Italije, kjer jih boste našli v specializiranih trgovinah skoraj na vsakem vogalu. Pripravljen je iz moke tipa 00 in jajc, ki jih dajejo lepo svetlo rumeno barvo.  Oblikovane so v različno široke trakove - tagliatelle, fettuccine, lazanje, pa tudi polnjene v obliki raviolov, tortelinov in kanelonov. Kombinirajo se predvsem z omakami na osnovi masla, smetane, mesnih ragujev, gob in tartufov.

Ravno prav vsega

Ravno prav vsega

Tudi odlično kuhane testenine in dobro izbrane sestavine niso zagotovilo za popolno servirane testenine. Najpogostejši problem je nepravilno doziranje omake. Biti mora prave gostote in količine, da se oprime testenin in ne ostane na krožniku. 

Če želite to doseči, testenine skuhajte tik pred serviranjem in jih skupaj z nekaj vode dodajte v vrelo omako. To bo omogočilo, da testenine absorbirajo nekaj tekočine in da se omaka zaradi škroba naravno zgosti . Postrezite v topli posodi.