Brezglutenska moka ne more enostavno nadomestiti navadne pšenične moke, saj se v jedi obnaša drugače. Zato je ob zamenjavi vedno potrebno preizkusiti recept. Najboljši rezultat navadno dosežemo z mešanico brezglutenskih mok.
Pečene jedi, pripravljene z riževo ali ajdovo moko, so navadno bolj kompaktne in lepljive. To teksturo lahko enostavno popravimo z dodatkom moke iz oreščkov (mandljeva ali lešnikova moka), kar je še posebej učinkovito pri pripravi sladic.
Zelo okusna sladica, ki jo lahko pripravite s katerimkoli sezonskim sadjem
Večnamenska moka blagega okusa, ki pri peki ostane svetle barve. Primerna za zgoščevanje, za testo za pite ali tempuro. Lahko jo mešamo z drugimi brezglutenskimi mokami.
Tapioka se pridobiva iz manioke. Je izjemno vsestranska, saj vsebuje ogromno škroba in je tako idealna za pripravo različnih moussov in pudingov. Prav tako jo lahko uporabimo za pripravo piškotov in palačink.
Ajdova moka je idealna za pripravo palačink, vafljev, tort in krhkega testa. Je polnega okusa in karamelne barve.
Groba koruzna moka je v bistvu polenta. S svojo grobo teksturo je idealna za hrustljav element v piškotih. Fino mleta koruzna moka je primerna za kruh in torte.
Koruzna moka ni enaka koruznemu škrobu. Škrob je dejansko moka brez proteinov in maščob. Pri peki ga uporabljamo le v kombinaciji z drugimi mokami. Zelo uporaben je za zgoščevanje omak, pudingov itd.
Kokosova moka je zelo vpojna in precej suha ter tako primerna za izdelavo hrustljavega peciva. Vendar pazljivo, saj je testo zelo drobljivo. Če jo uporabite za torto, dodajte več mokrih sestavin kot so jajca in maslo. Prav tako lahko dodate sadno ali zelenjavno kašo in tako pridobite potrebno vlažnost testa.
Fino mleto mandljevo moko uporabite v kremnih polnilih ali za pecivo. Njen nežni okus je idealen za pripravo hrustljavega testa za pite. Lešnikova moka je podobna mandljevi, vendar je bolj polnega okusa in vsebuje več maščob. Moke iz oreščkov dajo pecivu rahlost.
Čičerikino moko uporabljamo v sladkih granolah, saj vsebuje veliko beljakovin. Zaradi svojega intenzivnega okusa jo pogosto uporabljamo v slanih jedeh. Primerna je tudi za uporabo v sladicah, vendar jo v tem primeru mešamo s kakšno drugo moko. Vsebuje veliko škroba, zato je končni izdelek lahko bolj vlažen.
Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.