Povpraševanje po brezglutenskih sladicah je vsak dan večje. Pripravite jih lahko s pripravljenimi mešanicami, ki ne vsebujejo glutena ali z moko, ki je naravno brez glutena. V nadaljevanju vam predstavljamo različne moke brez glutena.
Stvari, ki jih je treba upoštevati
Brezglutenska moka ne more enostavno nadomestiti navadne pšenične moke, saj se v jedi obnaša drugače. Zato je ob zamenjavi vedno potrebno preizkusiti recept. Najboljši rezultat navadno dosežemo z mešanico brezglutenskih mok.
Pečene jedi, pripravljene z riževo ali ajdovo moko, so navadno bolj kompaktne in lepljive. To teksturo lahko enostavno popravimo z dodatkom moke iz oreščkov (mandljeva ali lešnikova moka), kar je še posebej učinkovito pri pripravi sladic.
Preizkusite recept naših Chefov
Riževa moka
Večnamenska moka blagega okusa, ki pri peki ostane svetle barve. Primerna za zgoščevanje, za testo za pite ali tempuro. Lahko jo mešamo z drugimi brezglutenskimi mokami.
Tapiokina moka
Tapioka se pridobiva iz manioke. Je izjemno vsestranska, saj vsebuje ogromno škroba in je tako idealna za pripravo različnih moussov in pudingov. Prav tako jo lahko uporabimo za pripravo piškotov in palačink.
Ajdova moka
Ajdova moka je idealna za pripravo palačink, vafljev, tort in krhkega testa. Je polnega okusa in karamelne barve.
Koruzna moka
Groba koruzna moka je v bistvu polenta. S svojo grobo teksturo je idealna za hrustljav element v piškotih. Fino mleta koruzna moka je primerna za kruh in torte.
Koruzna moka ni enaka koruznemu škrobu. Škrob je dejansko moka brez proteinov in maščob. Pri peki ga uporabljamo le v kombinaciji z drugimi mokami. Zelo uporaben je za zgoščevanje omak, pudingov itd.
Kokosova moka
Kokosova moka je zelo vpojna in precej suha ter tako primerna za izdelavo hrustljavega peciva. Vendar pazljivo, saj je testo zelo drobljivo. Če jo uporabite za torto, dodajte več mokrih sestavin kot so jajca in maslo. Prav tako lahko dodate sadno ali zelenjavno kašo in tako pridobite potrebno vlažnost testa.
Moke iz oreščkov
Fino mleto mandljevo moko uporabite v kremnih polnilih ali za pecivo. Njen nežni okus je idealen za pripravo hrustljavega testa za pite. Lešnikova moka je podobna mandljevi, vendar je bolj polnega okusa in vsebuje več maščob. Moke iz oreščkov dajo pecivu rahlost.
Čičerikina moka
Čičerikino moko uporabljamo v sladkih granolah, saj vsebuje veliko beljakovin. Zaradi svojega intenzivnega okusa jo pogosto uporabljamo v slanih jedeh. Primerna je tudi za uporabo v sladicah, vendar jo v tem primeru mešamo s kakšno drugo moko. Vsebuje veliko škroba, zato je končni izdelek lahko bolj vlažen.