Od leta 2014 naprej mora vsak obrat, ki svojim strankam nudi hrano, svoje stranke obvestiti o vsebnosti 14 določenih alergenov v hrani.
Zelena
Zajema stebla zelene, liste zelene, semena in gomolj. Pogosto jo najdemo v solatah, nekaterih mesnih izdelkih, juhah in jušnih osnovah.
Žita, ki vsebujejo gluten
Zajema pšenico, rž, ječmen in oves. Pogosto ga najdemo v hrani, ki vsebuje moke, na primer testo, drobtine, kruh, peciva, kuskus, mesni izdelki, testenine, omake (tudi sojina omaka), juhe in pomokana hrana. Bolniki s celiakijo morajo gluten popolnoma izločiti iz svoje prehrane. Prepovedane so tudi sledi glutena.
Jajca
Najdemo jih v tortah, nekaterih mesnih izdelkih, majonezi, testeninah, pitah, omakah in glaziranih jedeh.
Raki
Najdemo jo v ribjih omakah, solatnih prelivih, nekaterih jušnih osnovah in Worcesterski omaki.
Ribe
Najdemo jo v ribjih omakah, solatnih prelivih, nekaterih jušnih osnovah in Worcesterski omaki.
Preizkusite recept naših Chefov
Volčji bob
Zajema semena in moko volčjega boba. Najdemo ga v nekaterih kruhih, testeninah in sladicah.
Mleko
Najdemo ga v maslu, sirih, smetanah, jogurtih in drugih mlečnih izdelkih. Če je mogoče, mleko zamenjajte z rastlinskim mlekom (npr. riževo, sojino).
Mehkužci
Zajema školjke, lignje, hobotnico, jedi iz morskih sadežev. Pogosto jih najdemo v ribjih osnovah ali ostrigini omaki.
Arašidi
Zajema arašide, arašidove namaze in olja. Najdemo jih v sladicah, namazih in nekaterih kitajskih jedeh.
Soja
Najdemo jo v sojinem olju, sojinih polpetih, tofuju, sojini omake in nekaterih mesnih izdelkih (hrenovke, klobase, čevapčiči, mesni sir).
Oreščki
Zajemajo mandlje, lešnike, orehe, indijske, brazilske in pecan oreščke, makadamijo, pistacijo. Najdemo jih v čokoladnih namazih, kruhih, piškotih in sladkih nadevih.
Preizkusite recept naših Chefov
Sezam
Zajema tudi sezamovo olje. Najdemo ga v nekaterih kruhih, tahiniju (sezamova pasta), humusu.
Žveplov dioksid, Sulfiti
Najpogosteje ga najdemo v vinu ali kot konzervans pri suhem sadju.
Gorčica
Zajema gorčico, gorčična semena ali gorčico v prahu. Pogosto jo najdemo v mesnih marinadah, solatnih prelivih in nekaterih omakah.