Od leta 2014 naprej mora vsak obrat, ki svojim strankam nudi hrano, svoje stranke obvestiti o vsebnosti 14 določenih alergenov v hrani.
![Zelena Zelena](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_1_800208637/image.img.jpg/1591226294386.jpg)
Zelena
Zajema stebla zelene, liste zelene, semena in gomolj. Pogosto jo najdemo v solatah, nekaterih mesnih izdelkih, juhah in jušnih osnovah.
![Žita, ki vsebujejo gluten Žita, ki vsebujejo gluten](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_8/image.img.jpg/1591226299530.jpg)
Žita, ki vsebujejo gluten
Zajema pšenico, rž, ječmen in oves. Pogosto ga najdemo v hrani, ki vsebuje moke, na primer testo, drobtine, kruh, peciva, kuskus, mesni izdelki, testenine, omake (tudi sojina omaka), juhe in pomokana hrana. Bolniki s celiakijo morajo gluten popolnoma izločiti iz svoje prehrane. Prepovedane so tudi sledi glutena.
![Jajca Jajca](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_1_103307385/image.img.jpg/1591226299161.jpg)
Jajca
Najdemo jih v tortah, nekaterih mesnih izdelkih, majonezi, testeninah, pitah, omakah in glaziranih jedeh.
![Raki Raki](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_1_1616279457/image.img.jpg/1591226294322.jpg)
Raki
Najdemo jo v ribjih omakah, solatnih prelivih, nekaterih jušnih osnovah in Worcesterski omaki.
![Ribe Ribe](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_1_1697004367/image.img.jpg/1591226276161.jpg)
Ribe
Najdemo jo v ribjih omakah, solatnih prelivih, nekaterih jušnih osnovah in Worcesterski omaki.
![Volčji bob Volčji bob](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_1_1578179333/image.img.jpg/1591226298447.jpg)
Volčji bob
Zajema semena in moko volčjega boba. Najdemo ga v nekaterih kruhih, testeninah in sladicah.
![Mleko Mleko](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_1_1905847457/image.img.jpg/1591226299009.jpg)
Mleko
Najdemo ga v maslu, sirih, smetanah, jogurtih in drugih mlečnih izdelkih. Če je mogoče, mleko zamenjajte z rastlinskim mlekom (npr. riževo, sojino).
![Mehkužci Mehkužci](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_1_200370521/image.img.jpg/1591226293453.jpg)
Mehkužci
Zajema školjke, lignje, hobotnico, jedi iz morskih sadežev. Pogosto jih najdemo v ribjih osnovah ali ostrigini omaki.
![Arašidi Arašidi](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_5_1184978105/image.img.jpg/1591226299217.jpg)
Arašidi
Zajema arašide, arašidove namaze in olja. Najdemo jih v sladicah, namazih in nekaterih kitajskih jedeh.
![Soja Soja](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_6/image.img.jpg/1591226298536.jpg)
Soja
Najdemo jo v sojinem olju, sojinih polpetih, tofuju, sojini omake in nekaterih mesnih izdelkih (hrenovke, klobase, čevapčiči, mesni sir).
![Oreščki Oreščki](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_7/image.img.jpg/1591226298246.jpg)
Oreščki
Zajemajo mandlje, lešnike, orehe, indijske, brazilske in pecan oreščke, makadamijo, pistacijo. Najdemo jih v čokoladnih namazih, kruhih, piškotih in sladkih nadevih.
Preizkusite recept naših Chefov
Klasična azijska jed s tajskim pridihom vas popelje na kulinarično potovanje v daljne kraje.
![Sezam Sezam](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_5/image.img.jpg/1591226298289.jpg)
Sezam
Zajema tudi sezamovo olje. Najdemo ga v nekaterih kruhih, tahiniju (sezamova pasta), humusu.
![Žveplov dioksid, Sulfiti Žveplov dioksid, Sulfiti](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_1_880972217/image.img.jpg/1591226299328.jpg)
Žveplov dioksid, Sulfiti
Najpogosteje ga najdemo v vinu ali kot konzervans pri suhem sadju.
![Gorčica Gorčica](/chefov-navdih/enostavno-brez-glutena/14-deklariranih-alergenov/jcr:content/parsys/content-aside-footer/tipsandadvice_copy_1/image.img.jpg/1591226298751.jpg)
Gorčica
Zajema gorčico, gorčična semena ali gorčico v prahu. Pogosto jo najdemo v mesnih marinadah, solatnih prelivih in nekaterih omakah.