Menu

Raznolikost različnih kuhinj tega sveta je brezmejna. Vsem je skupno, da jim omake dajejo osebno noto ter jim zagotavljajo raznovrstne okuse. Ne glede na to, ali so hladne ali tople, sladke ali slane, omake vsaki jedi dodajo piko na i.

Zahod

Zahod

Zahodna kuhinja temelji na francoski kuhinji in francoski Chef Auguste Escoffie meni, da poznamo pet osnovnih omak: bešamel, špansko, holandsko, paradižnikovo in velute omako.

Turčija in Bližnji vzhod

Turčija in Bližnji vzhod

Paradižnikova omaka ima v teh krajih velik pomen. Dodatek lokalnih začimb jih naredi drugačne od tradicionalnih zahodnih omak. Poznajo tudi bele omake, vendar za razliko od zahodnih, ki temeljijo na moki in mleku, njihove temeljijo na jogurtu. 

Azija

Azija

Medtem ko je za zahodne omake pomembno kombiniranje okusov in sestavin, pri azijskih omakah prevladujejo kontrastni elementi, kot so sladko in slano. Sojina, ribja in ostrigina omaka ter tudi sezamovo olje in rižev kis dajejo azijskim omakam edinstven okus.

Globalni trendi

Zadnja leta zaznavamo vse večjo popularnost azijske in bližnjevzhodne kuhinje po vsem svetu, kar povzroča vdor slanih in sladkih okusov te kuhinje v tradicionalne evropske jedi.