Menu

Omake predstavljajo piko na i vsaki jedi. Lahko celo rečemo, da lahko dobra omaka popravi povprečno jed in jo naredi izvrstno. Resnica je, da dobra omaka deluje kot majhen ključ, s pomočjo katerega na plan privre skriti potencial jedi.

Predstavljajte si jed, v kateri so zrezki postreženi brez bearneške omake ali špargljev brez holandske omake. To je tako kot gledanje filma brez zvoka. Pravzaprav so omake tako pomembne, da v kuhinjah že od nekdaj določajo Chefa (Saucuier), katerega edina naloga je izdelava omak.

Omake so zgoščene tekočine, ki krepijo in dopolnjujejo okus, teksturo in sočnost sestavin in lahko jed naredijo vizualno bolj privlačijo.

Omake lahko postrežemo mrzle (majoneza), hladne (pesto) ali tople (bešamel). Lahko so slane ali sladke. Omake po svoji naravi dopolnjujejo okus glavne sestavine.

5 osnovnih omak:

 

1. Holandska omaka

1. Holandska omaka

Mnogo kuharjev meni, da je najtežje pripraviti dobro holandsko omako, saj se nam zlahka skisa. Izdelana je iz emulzije rumenjaka in olja z dodatkom limoninega soka, soli in popra.  Primerna je za ribje jedi, zrezke, zelenjavo, najbolj znana pa je uporaba v kombinaciji s šparglji ali z jajci po benediktinsko.

 

2. Paradižnikova omaka

2. Paradižnikova omaka

 

Ena najbolj vsestranskih omak. Pripravlja se iz paradižnika, pečene ali dušene zelenjave, olivnega olja, soli in popra. Glede na vrsto paradižnika lahko dodamo tudi sladkor. Primerna je za pice, testenine, meso, zelenjavo itd.

 
 

3. Bešamel omaka

3. Bešamel omaka

Morda celo najbolj znana omaka, imenovana tudi "bela omaka". Bešamel omaka je narejena iz moke, masla in svežega mleka. Primerna je za jedi s testeninami, vročim krompirjem in piščancem.

 
 
 

4. Španska omaka

4. Španska omaka

Španska omaka je rjava omaka, obogatena s telečjo juho. Zgosti se temnim prežganjem. Uporablja se kot osnova za druge mesne omake. Primerna je za mesne jedi, še posebej za jedi iz rdečega mesa. 

 

5. Velute omaka

5. Velute omaka

Velute omaka je lahka, gosta juha, ki se zgosti z belim prežganjem. Pomen izhaja iz besede semiš ali žamet. Primerna je za zelenjavne, piščančje in ribje jedi.