Menu

Velika večina fleksitarjancev se mesu skoraj popolnoma odpove. Kot fleksitarijanci skrbijo za omejeno uživanje mesa, kljub temu pa se ne želijo odreči okusu mesa. Zato so pripravljeni uživanje mesa nadomestiti z rastlinskimi nadomestki. 

Alternative mesu

 

Tofu (iz soje)
Tofu se izdela iz namočenih in zmletih sojinih semen. Ko kuhanim semenom dodamo limonin sok ali kis, zmes koagulira. Tofu je lahko prebavljiv in primeren za peko na žaru ali praženje. Ker je praktično brez okusa, vedno dodamo veliko začimb.

Sejtan
Sejtan ali »pšenično meso« izvira iz japonske kuhinje in je sestavljeno iz čistih pšeničnih beljakovin. Ima trdno, mesu podobno konsistenco.

Quorn
Quorn je trgovsko ime za izdelke narejene iz mikroproteinov. Vsebujejo biološko dostopne proteine, po teksturi pa so zelo podobni mesu. Po okusu so podobni belemu mesu, vendar vsebujejo jajca, mleko in gluten in niso primerni za vegane in alergike.

Tempeh
Tempeh je mesni nadomestek iz Indonezije. Gre za kuhano sojo, ki jo cepijo s plesnimi. Vsebuje veliko vitaminov iz skupine B in je bogat z beljakovinami. Uživa se ga ocvrtega ali pečenega.

Volčji bob
Gre za stročnico iz Južne Amerike, ki jo najdemo skoraj pred vsako hišo. Je bogata z beljakovinami, vitaminom E in vlakninami, zato je zelo primerna alternativa mesu.

Zelenjava in stročnice
Grah se pogosto uporablja kot osnova za mesne nadomestke.

Od podobnega okusa do enakega okusa

Svetovni trend z inovativnimi koncepti hamburgerjev je osvojil tudi vegansko in vegetarijansko sceno. Poleg klasičnih burgerjev v gastronomiji že dolgo obstajajo različne rastlinske alternative. Inovativni "nadomestek za meso", ki je po okusu in izgledu primerljiv z mesom, je zato v sozvočju z današnjim časom. To je idealna priložnost za gostinstvo, da z novimi idejami doseže nove goste in poveča prodajo.

Novo na trgu: The Vegetarian Butcher®

Unilever Food Solutions ta trend podpira s široko paleto izdelkov in ponuja inovativne ideje in rešitve za 100% rastlinsko prehrano.

Priljubljene mesne jedi kot so hamburgerji, omaka bolognese, lazanja in mnoge druge so z novimi izdelki The Vegetarian Butcher sedaj na voljo na rastlinski osnovi.