Nastajajoči trend hrane rastlinskega izvora morda nima velikega neposrednega vpliva na poslovanje restavracije, vendar pa kuharji po vsem svetu preoblikujejo svoje menije, da bi zadovoljili vse vrste strank.
Zavedanje o okoljskih vplivih uživanja mesa in koristih, ki jih med drugim povzroča visok vnos zelenjave, bogate s hranili in vlakninami, je povzročilo pomembne spremembe v prehranjevalnih navadah potrošnikov. Posledično ta nov način življenja vpliva na to, kako se ljudje prehranjujejo zunaj doma.
Medtem ko meso in ribe nikoli ne izginejo z jedilnika, narašča število gostov, ki iščejo rastlinske jedi kot občasno alternativo, če že ne kot redno sestavino na svojem krožniku. Sploh glede na to, da cene živalskih beljakovin rastejo. Povečanje porabe sezonske zelenjave torej ni le ekonomsko smiselno, ampak ponuja tudi dejavnik razlikovanja.
Soočamo se z vedno bolj informirano, radovedno in čakajočo javnostjo gostinskega sektorja.