Menu

Nastajajoči trend rastlinskega prehranjevanja je tu in restavracije se morajo na to pripraviti. "Imate vegetarijanske jedi?" ali "Imate veganske jedi?" so pogosta vprašanja v vseh ustanovah. Ampak navsezadnje, ali poznate razlike?

Kdor misli, da sta vegetarijanstvo in veganstvo gibanji sodobnega časa, se moti. Že v antiki so se pojavila prva gibanja vegetarijanstva in veganstva. Predvsem iz verskih in filozofskih razlogov. 

VEGETARJIANSTVO proti VEGANSTVU

Medtem ko se vegani odrečejo vsem proizvodom živalskega izvora, kot so med, meso, jajca, mleko itd., se raznolikost vegetarijanstva giblje od fleksitarijanca do vegetarijanca z ribami, jajci in mlečnimi izdelki.

VEGETARJIANSTVO

Vse lažje je predstaviti ustrezne rešitve za vegetarijansko prehrano. Znano je, da so tofu, soja ali seitan beljakovinske alternative za vegetarijanske jedi, toda ali poznate razliko med ovo-laktovegetarijanstvom, laktovegetarijanstvom in ovovegetarijanstvom

VEGANSTVO

Toda ali poznate razliko med vegetarijansko in vegansko prehrano? Pojmi, ki lahko pogosto povzročijo nekaj zmede v kuhinji.

Namig za kuhinjo: ne pozabite, da vegani ne smejo jesti živalskih derivatov, kar pomeni sestavin, kot so med, majoneza ali Worcestershire omaka.

Razlike

  • Lakto-ovovegetaijanstvo - izogibanje mesu, ne pa tudi jajcem, mlečnim izdelkom in medu 
  • Laktovegetarijanstvo - izogibanje mesu in jajcem
  • Ovovegetaijanstvo - izogibanje mesu in mlečnimi izdelkom
  • Veganstvo - izogibanje izdelkom živalskega izvora