Menu
Unilever Food Solutions » Domov
  • Domov
  • Chefov navdih
    • Chefov navdih
    • Svežina na vašem jedilniku
    • Sladice
    • Veganuary
    • The Vegetarian Butcher, 100% rastlinska alternativa
    • Silvestrski meni za najbolj zahtevne goste tega leta
    • Zimski meni
    • Sestavine prihodnosti
    • Ribe
    • Zelenjava
    • Kuharske tehnike
    • Dostava in lasten prevzem
    • Skupaj proti epidemiji Covid-19
    • Omake od A do Ž
    • Lipton
    • Izdelki za vsako priložnost
    • Jagode
    • Šparglji
    • Nepozabni okusi azijske hrane vas bodo navdušili
    • Enostavno brez glutena
    • Street Food in Gourmet Fast Food
    • Trajnostno kmetijstvo
    • Sezonske sestavine
  • Recepti
  • Izdelki
    • Vsi izdelki
    • Bujoni, čiste juhe in osnove
    • Čaji
    • Deserti
    • Dresingi, hladne omake
    • Juhe in jušni dodatki
    • Kuhinje sveta
    • Omake
    • Plant based - 100% rastlinsko
    • Priloge
    • Začimbe, zelišča in zeliščne mešanice
    • Zgoščevalci
  • Smo družba UFS
  • Kontakt
  • {query} v izdelki
  • {query} v recepti
  • {query} v ostalo
vse
izdelki
recepti
    • Moj račun
    • Kontakt
    • Odjava
  1. Domov
  2. Chefov navdih
  3. Kuharske tehnike
  4. Marinade in omake
  1. Kuharske tehnike
  • Kuharske tehnike

Marinade in omake

Za dobro marinado je bistvenega pomena, da v njej uporabimo kakovostne sestavine. S tem lahko dosežemo pravo konsistenco (ne preveč mastno, tekočo ali pregosto) in potrebno finost  (sijaj, gladkost, žametnost).

Pomembo je, da z mariniranjem jedi dodamo močnejši okus, vendar vseeno pazimo, da ne prekrijemo osnovnega okusa jedi.

V klasični kuhinji omake delimo v 2 kategoriji:

  • TOPLE OMAKE, ki so v večini narejene iz osnovnih omak
  • HLADNE OMAKE, ki jih večinoma pripravimo iz majoneze, emulzij, itd.

Osredotočili se bomo na marinade in omake, ki jedi dodajo posebno noto. Mariniranje je eden najcenejših in najučinkovitejših načinov izrabe svežih surovin. Lahko jih pripravimo vnaprej na različne načine. Lahko so suhe ali pa jih recimo pripravimo v vakuumu. 

Pri uporabi marinad pri pripravi jedi moramo imeti v mislih svoje goste, ki vse bolj iščejo nove in nenavadne okuse. Omake, ki se uporabljajo kot marinade, te zahteve izvrstno izpolnjujejo in restavraciji omogočijo znaten prihranek, saj s tem zmanjšamo odpadke in iz njih ustvarimo dobre jedi. 

Katere pa so značilne sestavine v omakah? Lahko so sestavine, ki so del recepture jedi ali pa sestavine, ki jih dodamo kasneje in s tem dodatno poudarimo določene okuse.

  • Sladko: maslo, olja – parfumirana ali neparfumirana, fruktoza, med.
  • Kislo- sladko: kečap, chutney, fermentirana ribja omaka.
  • Ostro: česen, čebula, šalotka, poper, drobnjak.
  • Kislo: zelenjava v kisu, paradižnik, limona itd.
  • Pekoče: pekoča omaka, gorčica, hren, čili.
  • Slano: kamena sol, morska sol.

 

Povezani članki

    • Kuharske tehnike
    Marinade
    • Kuharske tehnike
    Postopek dehidracije ali sušenja
    • Kuharske tehnike
    Dimljenje
    • Kuharske tehnike
    Vakumiranje in sous vide

  • Domov
  • Chefov navdih
  • Recepti
  • Izdelki
  • Smo družba UFS
  • Prijavite se na novice
  • Izberite državo
  • Please Recycle
  • Pravna obvestila
  • Obvestilo o zasebnosti
  • Obvestilo o piškotkih
  • Zemljevid strani
Prijavite se na naše novice in bodite vedno na tekočem.

S prijavo na novice boste seznanjeni s kuharskimi trendi, prejemali boste recepte, brezplačne vzorce...

Sledite nam na Facebooku in YouTubu
  • Facebook Facebook
  • YouTube YouTube
Unilever Food Solutions » Domov

© 2022 Unilever Food Solutions | Vse pravice pridržane

Unilever Food Solutions » Domov

Namestite aplikacjio na vaš iPhone Namestite aplikacjio na vaš iPad Namestite aplikacjio na vaš Android Namestite aplikacjio na vaš Windows telefon

Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.

x