Mariniranje je tradicionalna kuharska tehnika za pripravo mesa, rib in zelenjave za kuhanje ali peko na žaru. Gre za način priprave, pri katerem ohranimo hranilne lastnosti in je idealno za živila, ki omogočajo tanko filetiranje:
- Marinirane ribe – na primer sardoni, losos, sardele ali tuna
- Marinirana zelenjava - bučke, jajčevci, paprika, kumare
- Marinirano meso – boljši kosi govedine, divjačine, svinjska rebra, perutnina
Za pravilno mariniranje je pomembno, da uporabimo:
- Kisli element - naloga kislega elementa je, da da spreminja beljakovine tako, da zmehča površino mesa. Uporabimo lahko kis, limonin sok, pomarančni sok, ananasov sok, paradižnik, vino, pivo ali jogurt.
- Maščobni element - običajno temelji na olju, ki deluje kot ojačevalec arom. Glavna značilnost olja je, da prevzame okus arom in jih prenese globlje v prehranska vlakna, pri čemer sodeluje tudi kisla komponenta.
- Aromatični element - tisti del, ki vsebuje arome, ki jih želite uporabiti za marinado. Uporabite lahko klasične začimbe in zelišča (na primer rožmarin, timijan, majaron, paprika), zelenjavo (na primer zelena, korenje, čebula, česen) ali omake (na primer Worcester ali sojina).
- Povezovalni element - olje se ne veže dobro z drugimi tekočimi komponentami in cilj povezovalnega elementa je vezati kislo komponento na maščobno. Uporabite na primer gorčico ali sojin lecitin.
Pomembno je, da mariniranje ne traja več kot 24 ur, saj v tem primeru obstaja nevarnost razmnoževanja bakterij.