Menu
Unilever Food Solutions » Domov
  • Domov
  • Chefov navdih
    • Chefov navdih
    • Svežina na vašem jedilniku
    • Sladice
    • Veganuary
    • The Vegetarian Butcher, 100% rastlinska alternativa
    • Silvestrski meni za najbolj zahtevne goste tega leta
    • Zimski meni
    • Sestavine prihodnosti
    • Ribe
    • Zelenjava
    • Kuharske tehnike
    • Dostava in lasten prevzem
    • Skupaj proti epidemiji Covid-19
    • Omake od A do Ž
    • Lipton
    • Izdelki za vsako priložnost
    • Jagode
    • Šparglji
    • Nepozabni okusi azijske hrane vas bodo navdušili
    • Enostavno brez glutena
    • Street Food in Gourmet Fast Food
    • Trajnostno kmetijstvo
    • Sezonske sestavine
  • Recepti
  • Izdelki
    • Vsi izdelki
    • Bujoni, čiste juhe in osnove
    • Čaji
    • Deserti
    • Dresingi, hladne omake
    • Juhe in jušni dodatki
    • Kuhinje sveta
    • Omake
    • Plant based - 100% rastlinsko
    • Priloge
    • Začimbe, zelišča in zeliščne mešanice
    • Zgoščevalci
  • Smo družba UFS
  • Kontakt
  • {query} v izdelki
  • {query} v recepti
  • {query} v ostalo
vse
izdelki
recepti
    • Moj račun
    • Kontakt
    • Odjava
  1. Domov
  2. Chefov navdih
  3. Kuharske tehnike
  4. Vakumiranje in sous vide
  1. Kuharske tehnike
  • Kuharske tehnike

Vakumiranje in sous vide

Z iztiskanjem zraka hrani podaljšamo svežino, arome, konsistenco in okus

V zadnjih letih je kuhanje s pomočjo tehnike sous vide postalo zelo pomembno. Poleg tega, da vakumiranje omogoča prostorsko racionalizacijo, priprava v sous vidu podaljša rok trajanja surovine in omogoča različne načine končne obdelave.

Vakuum dosežemo z mehanskim stiskanjem zraka iz vrečke, ki se hermetično zapre. Z odstranjevanjem kisika preprečimo oksidacijo živila, hrani pa podaljšamo svežino in okus.

Strojčki za vakumiranje in vrečke

Obstajajo različne vrste strojčkov za vakumiranje. Najcenejši so opremljeni s trakom, ki  omogoča izsesavanje zraka in hermetično zapiranje, medtem ko je pri profesionalnih omogočeno prilagajanje količine iztisnjenega zraka.

Tako kot stroji, so tudi vrečke različne. Vrečke za shranjevanje so tanjše in cenejše. Vrečke namenjene kuhanju so debelejše in seveda dražje, omogočajo pa temperaturo do 121°C v sous vidu, parni pečici ali bain marie.

 

Vakuumsko pakiranje v kuhinji

Vakuum v kuhinji je bistvenega pomena za shranjevanje, konzerviranje in kuhanje hrane. Omogoča zmanjševanje odpadkov, saj živilom podaljša svežino in zagotavlja kakovost surovine skozi daljše obdobje.

V sous vidu lahko kuhamo na različne načine:

  • Naravno kuhanje v vakuumu
  • Kuhanje v marinadi (olje, zelišča, kis, vino)
  • Kuhanje v vakuumu s posebnimi začimbami

Pri kuhanju mesa in rib v vakuumu priporočamo, da nikoli ne presežete 80°C, saj na ta način ohranite organoleptične lastnosti hrane.

Povezani članki

    • Kuharske tehnike
    Kuhanje pri nizki temperaturi
    • Kuharske tehnike
    Smartfood
    • Kuharske tehnike
    Marinade in omake
    • Kuharske tehnike
    Marinade

  • Domov
  • Chefov navdih
  • Recepti
  • Izdelki
  • Smo družba UFS
  • Prijavite se na novice
  • Izberite državo
  • Please Recycle
  • Pravna obvestila
  • Obvestilo o zasebnosti
  • Obvestilo o piškotkih
  • Zemljevid strani
Prijavite se na naše novice in bodite vedno na tekočem.

S prijavo na novice boste seznanjeni s kuharskimi trendi, prejemali boste recepte, brezplačne vzorce...

Sledite nam na Facebooku in YouTubu
  • Facebook Facebook
  • YouTube YouTube
Unilever Food Solutions » Domov

© 2022 Unilever Food Solutions | Vse pravice pridržane

Unilever Food Solutions » Domov

Namestite aplikacjio na vaš iPhone Namestite aplikacjio na vaš iPad Namestite aplikacjio na vaš Android Namestite aplikacjio na vaš Windows telefon

Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.

x