Z izrazom Smartfood imamo v mislih zdravo in uravnoteženo kulinariko, sestavljeno iz hitrih in enostavnih obrokov, v prehranskem smislu pa bogato z vitamini, minerali in beljakovinami.
Smartfood je tako obljuba našemu zdravju, saj deluje kot nekakšna zaščita pred zunanjimi vplivi in nam omogoča vnos bolj zdrave in polnovredne hrane v telo.
Doma hrano pogosto prekuhamo, kar posledično privede do izgube vitaminov v sestavinah. Temu se izognemo tako, da tekočino, v kateri se je zelenjava kuhala, na primer uporabimo za zalivanje rižote ali hladno spijemo kot osvežilno pijačo.
Idealen primer je voda, v kateri se je kuhala špinača. Na 1 l vode potrebujemo 120 g špinače. Dobljeno tekočino filtriramo, ohladimo in uporabimo kot osvežilen napitek poln mineralov in železa.
Enako lahko storimo s čičeriko in fižolom cannellini. Vodo, v kateri sta se kuhala, lahko uporabimo za izdelavo meringe. Vse kar potrebujemo, je zmogljiv mešalnik in nekaj sladkorja. Čičerika namreč vsebuje albumin, ki bo ustvaril zelo čvrsto peno, podobno klasični meringi.
Zanimiva je tudi uporaba vode, v kateri so se kuhali šparglji. Vodo filtriramo, dodamo nekaj mleka in dobimo bešamel, ki bo idealen za špargljevo lazanjo. Lahko dodamo še hrustljavo slanino in posujemo z naribanim parmezanom ali pekorinom. Na ta način dobimo lažjo in sočnejšo različico lazanje.