Chia semena izhajajo iz Srednje in Južne Amerike. Gojili so jih že Inki in Maji. Chia semena pridobivamo iz cvetoče rastline Salvia hispanica, po slovensko Oljna kadulja.
Chia semena, ki so lahko rdeča, bela ali črna, so bogata z Omega 3 in Omega 6 in zato odličen nadomestek za ribje olje.
Prehranske lastnosti Chia semen
- Največji rastlinski vir omega 3 (8-krat več kot losos)
- 7-krat več vitamina C kot pomaranče
- 5-krat več kalcija kot mleko
- 3-krat več železa kot špinača
- 2-krat več kalija kot banane
- 15-krat več magnezija kot brokoli
- Visok odstotek mineralnih soli
Če jih jemljete v velikih količinah, lahko chia semena povzročijo neželene učinke, kot so napihnjenost in odvajalni učinki, zato priporočena količina ne sme presegati 25 g na dan.