Menu
Unilever Food Solutions » Domov
  • Domov
  • Chefov navdih
    • Chefov navdih
    • Svežina na vašem jedilniku
    • Sladice
    • Veganuary
    • The Vegetarian Butcher, 100% rastlinska alternativa
    • Silvestrski meni za najbolj zahtevne goste tega leta
    • Zimski meni
    • Sestavine prihodnosti
    • Ribe
    • Zelenjava
    • Kuharske tehnike
    • Dostava in lasten prevzem
    • Skupaj proti epidemiji Covid-19
    • Omake od A do Ž
    • Lipton
    • Izdelki za vsako priložnost
    • Jagode
    • Šparglji
    • Nepozabni okusi azijske hrane vas bodo navdušili
    • Enostavno brez glutena
    • Street Food in Gourmet Fast Food
    • Trajnostno kmetijstvo
    • Sezonske sestavine
  • Recepti
  • Izdelki
    • Vsi izdelki
    • Bujoni, čiste juhe in osnove
    • Čaji
    • Deserti
    • Dresingi, hladne omake
    • Juhe in jušni dodatki
    • Kuhinje sveta
    • Omake
    • Plant based - 100% rastlinsko
    • Priloge
    • Začimbe, zelišča in zeliščne mešanice
    • Zgoščevalci
  • Smo družba UFS
  • Kontakt
  • {query} v izdelki
  • {query} v recepti
  • {query} v ostalo
vse
izdelki
recepti
    • Moj račun
    • Kontakt
    • Odjava
  1. Domov
  2. Chefov navdih
  3. Sestavine prihodnosti
  4. Chia semena
  1. Sestavine prihodnosti
  • Sestavine prihodnosti

Chia semena

Lastnosti in uporaba v kuhinji

Chia semena izhajajo iz Srednje in Južne Amerike. Gojili so jih že Inki in Maji. Chia semena pridobivamo iz cvetoče rastline Salvia hispanica, po slovensko Oljna kadulja. 

Chia semena, ki so lahko rdeča, bela ali črna,  so bogata z Omega 3 in Omega 6 in zato odličen nadomestek za ribje olje. 

 

Prehranske lastnosti  Chia semen

  •  Največji rastlinski vir omega 3 (8-krat več kot losos)
  •  7-krat več vitamina C kot pomaranče
  •  5-krat več kalcija kot mleko
  •  3-krat več železa kot špinača
  •  2-krat več kalija kot banane
  •  15-krat več magnezija kot brokoli
  •  Visok odstotek mineralnih soli

Če jih jemljete v velikih količinah, lahko chia semena povzročijo neželene učinke, kot so napihnjenost in odvajalni učinki, zato priporočena količina ne sme presegati 25 g na dan.

 

Chia semena in kulinarika

Chia semena dodajamo na solate kot hrustljav element, z njimi lahko paniramo ribe in meso. Prav tako lahko v majhnih količinah (do % %) obogatijo kruh. Zaradi svoje lastnosti, da v stiku s tekočino nabreknejo in želirajo, so izvrsten dodatek smutijem, jogurtu, ali pa iz njih pripravimo veganski puding. 

Sorodni članki

    • Sestavine prihodnosti
    Curry
    • Sestavine prihodnosti
    Nori alge
    • Sestavine prihodnosti
    Vanilja
    • Sestavine prihodnosti
    Sestavine prihodnosti - Jackfruit

  • Domov
  • Chefov navdih
  • Recepti
  • Izdelki
  • Smo družba UFS
  • Prijavite se na novice
  • Izberite državo
  • Please Recycle
  • Pravna obvestila
  • Obvestilo o zasebnosti
  • Obvestilo o piškotkih
  • Zemljevid strani
Prijavite se na naše novice in bodite vedno na tekočem.

S prijavo na novice boste seznanjeni s kuharskimi trendi, prejemali boste recepte, brezplačne vzorce...

Sledite nam na Facebooku in YouTubu
  • Facebook Facebook
  • YouTube YouTube
Unilever Food Solutions » Domov

© 2022 Unilever Food Solutions | Vse pravice pridržane

Unilever Food Solutions » Domov

Namestite aplikacjio na vaš iPhone Namestite aplikacjio na vaš iPad Namestite aplikacjio na vaš Android Namestite aplikacjio na vaš Windows telefon

Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.

x