Papaja je sadje, ki ga gojijo v tropskih državah, največ v Srednji Ameriki. Rastlina ima na leto od 30 do 150 plodov. Plodove poberemo takoj, ko se na koži pojavijo rumene sledi. Plod nato dozori v 4 do 5 dneh.
Plod nezrele papaje vsebuje lateks, ki se imenije papain. Gre za encim, ki mehča meso in preprečuje strjevanje želatine. Papain se nahaja tudi v drugih delih rastline, uporaben pa je v kozmetiki, prehrambeni industriji, medicini in celo pri izdelavi žvečilnih gumijev.
Plodovi papaje imajo podolgovato obliko, lahko so zeleni, rumeni, oranžni ali rožnati in dosežejo težo do 9 kg.
Papajo v kuhinji uporabljamo na več načinov: nezrelo sadje narezano a la julienne je izvrstno v različnih solatah. Zrela papaja je idealen dodatek jogurtom, pudingom, sorbetom in sladoledu. Nezrela papaja pa lahko v receptih nadomesti tudi zimsko bučo. Zmleta semena papaje lahko uporabimo kot poper.
Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.