Avokado, sad istoimenske rastline, je doma v Srednji in Južni Ameriki in je znana že tisoče let. Zaslovela pa je šele zadnja leta s širjenjem tropskega sadja.
Glede na vrsto lahko najdemo avokado različnih barv, teže in oblik. Najbolj poznana in razširjena je ovalna z hrapavo kožo z osrednjim jedrom, katere teža se giblje od 250 gramov do največjega kilograma. Pri nakupu je priporočljivo izbrati avokado, ki ni premehak, ker je prezrel, vendar ne preveč čvrst, ker je skoraj brez okusa. Najboljši so tisti, ki so na otip nekje vmes.
Običajno ga jemo surovega, da ne izgubi svojih nežnih okusov. Poleg tega med kuhanjem dobi grenak okus.
Znan je tudi guacamole , ki ni nič drugega kot avokadov pire z dodanimi začimbami, paradižnikom, čebulo ter limetinim sokom. Uporablja se bodisi kot namaz za čips in tortilje ali kot osnova za nadeve. Da bi se izognili prezgodnji oksidaciji, je avokado priporočljivo marinirati s sokom citrusa ali nekaj kapljicami aromatičnega kisa.
Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.