Značilnosti začimb, prisotnih v Garam Masali
Cimet dobimo iz notranje skorje drevesa Cinnamomum. Na trgu je na voljo v palčkah ali prahu. Njegova uporaba v kuhi nji je zelo široka.
Kardamom je začimba intenzivnega okusa, značilna za kulinariko jugovzhodne Azije, kjer ga uporabljajo predvsem v slanih jedeh. V arabskih deželah ga pogosto dodajajo v kavo, prav posebno aromo pa doda tudi sladicam, predvsem čokoladi.
Nageljnove žbice so močno dišeči in pekoči posušeni cvetni popki dišečega klinčevca. Pri kuhanju se uporabljajo cele, pri peki pa jih zmeljemo.
Celi ali mleti posušeni plodovi koriandra imajo nežno in toplo aromo, ki spominja na lešnik; uporabljajo se v kuhinji za aromatiziranje najrazličnejših jedi, tako slanih kot sladkih.
Kumina, ena glavnih sestavin curryja , je odlična za aromatiziranje živil in omak.
Kurkuma, ki je po barvi in videzu zelo podobna žafranu, je korenina, podobna ingverju.
Poper je ena izmed najbolj razširjenih začimb po vsem svetu. Razlike v barvi ne pomenijo drugih vrst rastline poper, temveč označujejo zrelost poprovih zrn.