Ugotovite, katere stroške lahko znižate in kako to lahko storite
Hrana v procesu kuhanja oz. termične obdelave navadno izgublja težo, zato moramo surovine kar najbolje izkoristiti in s tem znižati stroške. Pri izračunu stroškov je pomembno upoštevati tudi tisti del surovin, ki ga boste zavrgli s pripravo, lupljenjem, filiranjem, ipd.
1. Nekatere surovine so hitro pokvarljive
Predstavljajte si, da naročite dovolj sveže morske hrane, da pripravite 100 obrokov, v naslednjih dveh dneh pa servirate le 50 obrokov. Ostalih 50 porcij bi bilo zavrženih. Zato je pomembno, da se zavedate, koliko in katere surovine kupujete, da se izognete nepotrebnim stroškom.
2. Nekatere surovine so sezonske
Cena in kakovost surovin se lahko spreminjata skozi vse leto. Kupujte sezonske izdelke, ki so sveži in imajo zaradi večje ponudbe nižjo ceno.
3. Surovine so predmet kraje
Občasno se v nekaterih kuhinjah zgodi tudi kraja in s tem s stroški povečajo. Nadzorujte to tako, da spremljate svoje osebje in raje vpeljite nagrajevanje zaposlenih ter s tem morda preprečite krajo.
4. V procesu priprave se surovine spreminjajo.
Tako kot suhe testenine med kuhanjem absorbirajo vodo in povečajo težo, sestavine med predelavo in kuhanjem spremenijo obliko. S spremljanjem teh sprememb, iskanjem najboljšega načina obdelave in predelave surovin, natančnim spremljanjem procesa in vpeljavo nekaterih novih kuharskih tehnik, lahko povečate izkoristek.
5. Surovine je mogoče kupiti v različnih oblikah
Kuhar ima pogosto veliko možnosti za nakup surovin. Dober primer je nakup ribe. Kljub temu, da je cena neočiščene ribe nižja od cene ribjega fileja, je potrebno pri celotni kalkulaciji upoštevati tako odpadek, kot čas, ki ga kuhar potrebuje za čiščenje. Tako lahko nakup fileja hitro postane ugodnejši. Podoben primer je krompir. Pri nakupu krompirja za pire je potrebno upoštevati različen kalo v različnih obdobjih leta, t.i. skrite napake, ko krompir na prvi pogled izgleda brez posebnosti, vendar je v sredini lahko že nagnit. Tako je nakup krompirjevih kosmičev lahko boljša izbiraThe Challenges of Minimising Food Costs
Postavite si cilje za jedi, ki jih pripravite in upoštevajte tako kakovost kot stroške priprave.
Pogovarjali smo se, kako lahko kuhar izboljša stroškovno učinkovitost v restavraciji. Zdaj pa si oglejmo še nekaj drugih načinov za zniževanje stroškov.
Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.