Menu
Unilever Food Solutions » Domov
  • Domov
  • Chefov navdih
    • Chefov navdih
    • Svežina na vašem jedilniku
    • Sladice
    • Veganuary
    • The Vegetarian Butcher, 100% rastlinska alternativa
    • Silvestrski meni za najbolj zahtevne goste tega leta
    • Zimski meni
    • Sestavine prihodnosti
    • Ribe
    • Zelenjava
    • Kuharske tehnike
    • Dostava in lasten prevzem
    • Skupaj proti epidemiji Covid-19
    • Omake od A do Ž
    • Izdelki za vsako priložnost
    • Jagode
    • Šparglji
    • Nepozabni okusi azijske hrane vas bodo navdušili
    • Enostavno brez glutena
    • Street Food in Gourmet Fast Food
    • Trajnostno kmetijstvo
    • Sezonske sestavine
  • Recepti
  • Izdelki
    • Vsi izdelki
    • Bujoni, čiste juhe in osnove
    • Deserti
    • Dresingi, hladne omake
    • Juhe in jušni dodatki
    • Kuhinje sveta
    • Omake
    • Plant based - 100% rastlinsko
    • Priloge
    • Začimbe, zelišča in zeliščne mešanice
    • Zgoščevalci
  • Smo družba UFS
  • Kontakt
  • {query} v izdelki
  • {query} v recepti
  • {query} v ostalo
vse
izdelki
recepti
    • Moj račun
    • Kontakt
    • Odjava
  1. Domov
  2. Chefov navdih
  3. Skupaj proti epidemiji Covid-19
  4. Kako ustvariti dobiček
  5. 3 največji stroški in kako jih zmanjšati
  1. Kako ustvariti dobiček
  • Skupaj proti epidemiji Covid-19

3 največji stroški in kako jih zmanjšati

Ugotovite, katere stroške lahko znižate in kako to lahko storite

Stroški dela

Stroški dela

  • Stroški dela zajemajo plačo, nadomestila in dodatke za zaposlene.
  • Dodatne ugodnosti vključujejo zdravstveno zavarovanje, povračilo stroškov za izobraževanje, stroške reprezentance, popuste za zaposlene, uporaba vozil v lasti podjetja za osebno uporabo in druge podobne ugodnosti.

Režijski stroški

Režijski stroški

  • Stroški režije so tisti stroški, ki se ne nanašajo direktno na stroške dela in surovin.
  • To vključuje najemnino, gospodarske javne službe, davke, trženje in oglaševanje, pisarniški material, opremo, usposabljanje itd.

Stroški surovin

Stroški surovin

  • Stroški surovin, znani tudi pod imenom Food costs, vključujejo vse stroške sadja, zelenjave, mesa, mleka, mlečnih izdelkov in ostalih surovin, ki se uporabljajo pri pripravi hrane.
  • Food costs z drugimi besedami imenujemo tudi neposredni stroški in se nanašajo na stroške dejanskega prodajanega izdelka.
  • Ker se količina prodanih jedi spreminja in stroški nakupa sestavin lahko nihajo v primerjavi z napovedjo, se bodo občasno spreminjali tudi vaši neposredni stroški.

Maksimalen izkoristek surovin

Hrana v procesu kuhanja oz. termične obdelave navadno izgublja težo, zato moramo surovine kar najbolje izkoristiti in s tem znižati stroške. Pri izračunu stroškov je pomembno upoštevati tudi tisti del surovin, ki ga boste zavrgli s pripravo, lupljenjem, filiranjem, ipd.

 

Izzivi zmanjševanja stroškov surovin

 

1. Nekatere surovine so hitro pokvarljive

Predstavljajte si, da naročite dovolj sveže morske hrane, da pripravite 100 obrokov, v naslednjih dveh dneh pa servirate le 50 obrokov. Ostalih 50 porcij bi bilo zavrženih. Zato je pomembno, da se zavedate, koliko in katere surovine kupujete, da se izognete nepotrebnim stroškom.

 

2. Nekatere surovine so sezonske

Cena in kakovost surovin se lahko spreminjata skozi vse leto. Kupujte sezonske izdelke, ki so sveži in imajo zaradi večje ponudbe nižjo ceno.

 

3. Surovine so predmet kraje

Občasno se v nekaterih kuhinjah zgodi tudi kraja in s tem s stroški povečajo. Nadzorujte to tako, da spremljate svoje osebje in raje vpeljite nagrajevanje zaposlenih ter s tem morda preprečite krajo.

 

4. V procesu priprave se surovine spreminjajo.

Tako kot suhe testenine med kuhanjem absorbirajo vodo in povečajo težo, sestavine med predelavo in kuhanjem spremenijo obliko. S spremljanjem teh sprememb, iskanjem najboljšega načina obdelave in predelave surovin, natančnim spremljanjem procesa in vpeljavo nekaterih novih kuharskih tehnik, lahko povečate izkoristek.

 

5. Surovine je mogoče kupiti v različnih oblikah

Kuhar ima pogosto veliko možnosti za nakup surovin. Dober primer je nakup ribe. Kljub temu, da je cena neočiščene ribe nižja od cene ribjega fileja, je potrebno pri celotni kalkulaciji upoštevati tako odpadek, kot čas, ki ga kuhar potrebuje za čiščenje. Tako lahko nakup fileja hitro postane ugodnejši. Podoben primer je krompir. Pri nakupu krompirja za pire je potrebno upoštevati različen kalo v različnih obdobjih leta, t.i. skrite napake, ko krompir na prvi pogled izgleda brez posebnosti, vendar je v sredini lahko že nagnit. Tako je nakup krompirjevih kosmičev lahko boljša izbiraThe Challenges of Minimising Food Costs

 

Doseganje kakovosti in nizkih stroškov

Postavite si cilje za jedi, ki jih pripravite in upoštevajte tako kakovost kot stroške priprave.

  • Kakovost se nanaša na značilnosti postreženih jedi, kot so okus, konsistenca, tekstura itd.
  • Stroški se nanašajo na denarno vrednost živil, ki jih uporabite.
  • Ustvarite ciljni strošek. Običajno je to pri 30 - 45% prodajne cene hrane.
  • Če ciljni stroški niso doseženi in so prodajne cene visoke, gostje morda ne pridejo v vašo restavracijo.
  • Za vsakega člana kuharskega osebja je pomembno, da je stroškovno ozaveščen in da pozna osnove stroškov hrane.

 

Nasveti za zniževanje stroškov

Pogovarjali smo se, kako lahko kuhar izboljša stroškovno učinkovitost v restavraciji. Zdaj pa si oglejmo še nekaj drugih načinov za zniževanje stroškov.

  • Uporabite sezonske sestavine
  • Spoznajte svoje dobavitelje in se dogovorite o pogojih, zalogah
  • Izkoristite lokalne surovine, saj so domače surovine običajno cenejše
  • Bodite pameten kupec in upoštevajte kakovost, ne zgolj ceno in količino
  • Raziščite večnamensko uporabo surovin, saj lahko sestavina, ki se uporablja samo v eni jed, povzroči izgubo.

Sorodni članki

    • Kako ustvariti dobiček
    Poznajte osnove
    • Kako ustvariti dobiček
    Recepti in kako jih razčleniti
    • Kako ustvariti dobiček
    Stroški surovin
    • Kako ustvariti dobiček
    Upravljanje s surovinami

  • Domov
  • Chefov navdih
  • Recepti
  • Izdelki
  • Smo družba UFS
  • Prijavite se na novice
  • Izberite državo
  • Please Recycle
  • Pravna obvestila
  • Obvestilo o zasebnosti
  • Obvestilo o piškotkih
  • Zemljevid strani
Prijavite se na naše novice in bodite vedno na tekočem.

S prijavo na novice boste seznanjeni s kuharskimi trendi, prejemali boste recepte, brezplačne vzorce...

Sledite nam na Facebooku in YouTubu
  • Facebook Facebook
  • YouTube YouTube
Unilever Food Solutions » Domov

© 2022 Unilever Food Solutions | Vse pravice pridržane

Unilever Food Solutions » Domov

Namestite aplikacjio na vaš iPhone Namestite aplikacjio na vaš iPad Namestite aplikacjio na vaš Android Namestite aplikacjio na vaš Windows telefon

Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.

x