Osnovni recept je preizkušena formula, ki dosledno izpolnjuje restavracijske standarde kakovosti. Je:
- Najboljši vodnik pri pripravi hrane
- Dragoceno orodje za usposabljanje kuharskega osebja
- Osnova za nakup sestavin
- Osnova za določitev stroškov hrane
Sestavni deli osnovnega recepta
Ko ustvarjate obliko osnovnega recepta, vključite naslednje podatke:
- Ime recepta
- Donos: vključuje skupni donos (teža, prostornina, število), število porcij in velikost porcij.
- Potrebna oprema: merilna posoda, velikosti posode, itd.
- Sestavine: natančna količina, navedena glede na vrstni red uporabe.
- Postopek: mora biti jasen, kratek in natančen.
- Čas priprave in kuhanja: v minutah
- Postopki rezanja, porcioniranja in serviranja: organizirani po vrstnem redu.
- Navodila: čas hlajenja, skladiščenja in skladiščenja, če ga ne boste takoj postregli.
- Navodila:za ponovno ogrevanje (če je primerno).
- Opombe o nadomestkih: na primer nadomestki sestavin, če nekatere niso na voljo, ki jih je treba natančno preučiti z namenom, da imajo jedi enak okus in kakovost kot pri uporabi originalnih sestavin.
- Slika končnega izdelka: da bi osebje vedelo, kako mora jed izgledati na krožniku
Primeri dobro napisanega recepta
Natančno upoštevajte količino sestavin. Jasno in enostavno razložite postopek in čas priprave ter čas kuhanja. To kuharskem osebju omogoča, da se jed vedno pripravlja na enak način.