Obvladovanje stroškov
Cilj vsakega posla je dobičkonosnost. To velja tudi za gostinstvo. V tem modulu bomo razpravljali o načinih za nadzor stroškov in povečanje dobička z boljšim upravljanjem s človeškimi viri in vhodnimi sestavinami.
Pomen osnovnih stroškov
Zakaj moramo razumeti, koliko nas stvari pri poslovanju s hrano dejansko stanejo?
Če ne bomo nadzorovali stroškov, se bodo zajedali v naše marže. Tudi če imamo velik obseg prometa, to ne pomeni nujno, da je naš posel donosen.
Razumevanje osnovnih izrazov
Če se osredotočimo na poslovni del, lahko na kratko rečemo:
- Prihodek – vsota prodaje izdelkov in storitev.
- Strošek - cenovno izraženi potrošek materiala in tisti stroški dela, ki so povezani tako z nabavo, kot z izdelavo in prodajo izdelka ali storitve.
- Dobiček iz poslovanja – razlika med poslovnimi prihodki in poslovnimi odhodki (stroški).