Nasveti za pripravo bolj zdravih jedi
Nekaj praktičnih nasvetov, kako prilagoditi meni in jedi, da bodo bolj zdrave in bolj privlačne
Obstaja veliko načinov, kako narediti svoj jedilnik bolj zdrav. Spodaj je naštetih nekaj preprostih nasvetov, kako pripraviti bolj zdrav obrok.
Razumevanje deklaracij na živilih
Oznake na živilih vsebujejo podatke o izdelku, vključno z njihovo hranilno vrednostjo. Znanje o pravilnem branju deklaracij na živilih in njihovih hranilnih vrednosti vam lahko pomaga do bolj zdravih odločitev. To je mogoče storiti na več načinov:
- Preberite informacije, da jih boste lahko delili z vašimi gosti.
- Prehranske informacije uporabite za ustvarjanje uravnoteženih, raznolikih in bolj zdravih obrokov.
- Identificirajte vse potencialne alergene in jih ustrezno označite.
- Načrtujte posebne diete za posebne goste.
Značilnosti zdravih obrokov
Spoznajte značilnosti zdravih obrokov in kako jih uporabiti za ustvarjanje boljšega menija za vašo restavracijo. Zdrav jedilnik mora biti
- Opremljen z ustreznimi informacijami o hranilnih vrednostih.
- Sestavljen uravnoteženo.
- Vsebovati zmerne količine priporočenih hranil.
- Sestavljen raznoliko.
Bolj zdravi načini kuhanja
Zdaj, ko poznamo značilnosti zdravih obrokov, si oglejmo bolj zdrave načine kuhanja
- Para - olje ni potrebno in pomaga ohranjati hranila.
- Vrenje - olje ni potrebno, kar pomeni brez dodatnega vnosa kalorij.
- Poširanje - metoda kuhanja naravno nežnih sestavin, kot so jajca, ribe in zelenjava.
- Hitro praženje - dobra alternativa cvrtju. Živila ohranijo več hranilnih snovi in bolj naravno bravo, zaradi česar je hrana vizualno privlačnejša.
- Žar - način priprave mesa z majhno uporabo maščob, ker ta med postopkom pečenja odteka iz živila. Mesa na žaru ne puščajte predolgo, saj lahko to povzroči nekoliko večje tveganje za nastanek raka.
Kako na boljši način začiniti jedi
Tu je seznam možnosti, ki jih lahko uporabite med kuhanjem:
- Sadje, med in javorjev sirup - bolj hranljiv vir naravnega sladkorja.
- Aromatične sestavine (čebula, česen, ingver itd.) - pomaga dodati okus brez pretirane uporabe soli.
- Oreščki in semena - jedi dodajo aromo in okus.
- Aromatizirana olja - alternativa maslu.
- Citrusi in aromatizirani kis - oster okus, ki pomaga zmanjšati potrebo po soli.
Serviranje
Zdrava prehrana je več od vitaminov in mineralov, ki jih priskrbite v svojih jedeh - gre tudi za to, da je celoten krožnik uravnotežen. Tu je nekaj nasvetov, kako razdeliti komponente na krožniku, da bi bil ta kar se da uravnotežen.
- Poskrbite, da ima krožnik ravnovesje med polnozrnatimi žitaricami, zdravimi beljakovinami ter zelenjavo ali sadjem.
- Zmanjšajte porcijo “težke” hrane in povečajte porcijo solate.
- Zmanjšajte količino omake, ki jih postrežete na krožniku.
Druge ideje
Poleg uravnoteženega krožnika, napolnjenega z vitamini in minerali, je tukaj še nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali spodbujati zdravo prehrano v vaši restavraciji:
- Uporabite sveže sestavine.
- Raziščite uporabo ekoloških proizvodov.
- Nadgradite in promovirajte bolj zdrave obroke.
- Predstavite zdravo hrano kot izjemno okusen obrok.