Spoznajte najpogostejše alergene in kako lahko vplivajo na pripravo vaših jedi.
Najpogostejši alergeni
Tu je seznam najpogostejših alergenov:
- Mleko
- Jajca
- Ribe
- Raki
- Oreščki
- Arašidi
- Žita, ki vsebujejo gluten
- Soja
Celoten seznam si lahko ogledate tukaj.
Znaki alergijske reakcije
Poznavanje in prepoznavanje teh znakov vam lahko pomaga pravilno ukrepati v primeru alergijske reakcije v vaši restavraciji. Najpogostejši znaki so:
- Otekle ustnice / jezik ali srbeče ustnice
- Krči v trebuhu, bruhanje ali driska
- Koprivnica in izpuščaji
- Težave z dihanjem
-
Izogibanje alergijskim reakcijam v restavracijah
Preprečevanje je veliko lažje in cenejše kot zdravljenje v primeru alergijske reakcije. Poznavanje alergij in glavnih alergenov je le prvi korak - naša odgovornost je, da preprečimo kakršnekoli alergijske reakcije na naše jedi. Tu so predlagani koraki za preprečevanje alergijskih reakcij in takojšnji ukrepi, ki jih je potrebno sprejeti v primeru alergijske reakcije:
- Natančni opisi posameznih jedi in seznam sestavin z označenimi alergeni.
- Usposobljeno osebje za odgovore na morebitna vprašanja o alergenih.
- Ponujati jedi, ki vsebujejo manj ali nič alergenov.
V primeru alergijske reakcije imejte pri roki številke bližnjih bolnišnic in ambulant.