Šparglji so ena prvih vrst pomladne zelenjave. Njihova sezona se začne z aprilom in traja vse do sredine julija, vrhunec pa doseže okoli prvomajskih praznikov. Zgodovina špargljev seže daleč nazaj, saj so ga Kitajci, Perzijci in Grki že 500 let p. n. št. uporabljali tako v prehrani kot v zdravilne namene. V Evropo so jih z območja Črnega morja prinesli Rimljani, ki so šparglje naravnost oboževali. V Evropi tako šparglje gojimo nekje od 16. stoletja dalje.
Špargelj je delikatesna zelenjava z izjemnim, posebnim okusom. Poskusite to nenavadno kombinacijo s kokosovim mlekom.
V Sloveniji v naravi rastejo 4 različne vrste. Med njimi sta najbolj poznani 2 vrsti in sicer navadni špargelj (Asparagus officinalis L.), ki ga gojimo in ostrolistni špargelj (Asparagus acutifolius L.), ki je bolje poznan pod imenom divji špargelj.
Šparglji so lahko zeleni ali beli, kar je predvsem odvisno od načina gojenja. Če pred odganjanjem poganjkov nad rastlino nasujemo zemljo, bodo poganjki rastli v temo in zato ostali beli. Takšni šparglj, ki jih imenujemo tudi obeljeni šparglji, so milejšega okusa in manj grenki kot zeleni šparglji, ki rastejo na svetlobi. Obstaja pa tudi sorta, ki se obarva vijolično.
Pripravite priljubljeno italijansko predjed. Šparglji preprosto jed naredijo svežo in še bolj okusno.
Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.