Unilever je vodilni v svetu pri spodbujanju trajnostnih virov in praks. Z dvema ključnima pobudama Unileverja, Kodeksom o trajnostnem kmetijstvu in Knorr® skladom za trajnostni razvoj, lahko naše surovine nabavljamo pošteno in trajnostno, hkrati pa kmetom pomagamo pri optimizaciji njihovih praks.
Prepričani smo, da je trajnost običajne narave ključnega pomena za zagotovitev prihodnosti industrije. Morda se sliši klišejsko, a kot industrija veliko govorimo o trajnosti. Toda ali dejansko dovolj tega govora spremenimo v dejanja?
Medtem ko svetovno prebivalstvo – in s tem živilska industrija – vztrajno raste, raste tudi povpraševanje po kmetijskih surovinah. Da bi lahko zagotovili oskrbo za prihodnost, si moramo prizadevati za trajno nabavo trajnostnih surovin.
Kaj je Unileverjev Kodeks o trajnostnem kmetijstvu (Sustainable Agricultural Code - SAC)?
SAC določa standarde za to, kar Unilever meni, da je trajnostno kmetijstvo.
Naše sestavine so trajnostno pridelane, ko kmetje, ki jih gojijo, izpolnjujejo SAC. To pomeni, da se gojijo na način, ki skrbi za tla, varuje lokalno prostoživeče živali in zmanjšuje uporabo vode in pesticidov.
SAC je bil razvit skupaj s kmeti in strokovnjaki za trajnost, neodvisno so ga potrdili strokovnjaki iz industrije.
Kako deluje?
Kodeks opredeljuje, kaj trajnostni viri pomenijo v praksi z uporabo 11 socialnih, ekonomskih in okoljskih kazalnikov : zdravje tal, izguba kmetijskih površin, hranila, zatiranje škodljivcev, biotska raznovrstnost, ekonomija kmetije, energija, voda, socialni in človeški kapital, lokalno gospodarstvo in dobro počutje živali.
Kaj je Knorr® sklad za trajnostni razvoj
Zavedamo se, da trajnostno pridobivanje surovin zahteva nenehne izboljšave, ki vključujejo več akterjev v vrednostni verigi. Zato smo ponosni, da podpiramo naše dobavitelje in kmete prek Knorr ® trajnostnega partnerskega sklada.
Cilj sklada je podpreti dobavitelje in kmete pri kompleksnih projektih trajnostnega kmetijstva. Ti vključujejo izboljšanje zdravja tal, rabo vode in biotske raznovrstnosti – projekte, ki se jih kmetje morda ne bodo mogli lotiti sami.
Kako deluje?
Vsako leto bomo z našimi dobavitelji in kmeti sofinancirali 1 milijon evrov v znanje in opremo za pospešitev izvajanja trajnostnih praks.
Knorr® bo vložil 50 % katerega koli dogovorjenega proračuna projekta, ki mu bo ustrezala enakovredna naložba dobavitelja in/ali pridelovalca.
Prednost imajo tisti projekti, ki na primer prinašajo novo znanje v industrijo, združujejo dobavitelje v regiji za reševanje določenega vprašanja ali zagotavljajo pozitiven donos naložbe za vse zainteresirane strani.
Od ustanovitve sklada v letu 2011 smo financirali 140 projektov in angažirali 50 dobaviteljev.
Kako lahko naredimo svoj del kot kuharji in strokovnjaki za hrano?
Kuharji lahko igrajo ključno vlogo pri spodbujanju trajnostnih virov s podpiranjem boljših živilskih praks od kmetije do vilic. S spoznavanjem, kje se njihove sestavine pridelujejo, gojijo ali pridobivajo, lahko kuharji zagotovijo, da izbirajo sestavine z najmanjšim vplivom na okolje.
Prav tako bi morali proizvajalci in dobavitelji deliti vrednote kuharja v zvezi s trajnostnimi viri, kar bo naši industriji omogočilo, da vodi z zgledom in zagovarja trajnostne sestavine.
Ključnega pomena je tudi ustvarjanje menijev, ki kar najbolje izkoristijo sezonske in lokalne pridelke. S tem ne le zmanjšamo število posrednikov med kuharjem in kmetom, ampak tudi pomagamo ljudem pokazati, od kod prihaja njihova hrana, tako da kmete povezujejo z gostinci.
Kuharji, vi ste prihodnost hrane
Kuharji ste resnično v središču svetovnega prehranskega sistema. Za resnično doseganje trajnostnih virov v naši panogi in zunaj nje moramo vsi opraviti svoj del. Z dajanjem z zgledom, vključno z izobraževanjem in usposabljanjem kuharjev prihodnosti o tem, kako oblikovati trajnostne, sezonske jedilnike, lahko kuharji spremenijo način, kako svet razmišlja in govori o hrani v kuhinjah, učilnicah in skupnostih.