Zatar
Gre za arabsko mešanico začimb. Vsebuje origano ali timijan, sezama in sumaca ter soli. Uporablja se kot namaz v kombinaciji z olivnim oljem. Lahko pa ga uporabite tudi za mariniranje mesa in zelenjave na žaru.
Kumina
Kumino zaradi močnega okusa uporabljamo pazljivo. Dobro se poda koreninski zelenjavi, ocvrti špinači ali curryju.
Tahini
Tahini ali bela sezamova pasta je ena glavnih sestavin humusa. Dodajte ga v pečici pečeni zelenjavi. S tem zelenjavi dodate okus po orehih.
Ras el hanout
Maroška mešanica mnogih začimb je aromatična in daje posebno noto tako začinjenim kot sladkim jedem. Obstajajo različne mešanice, vendar navadno vsebujejo muškatni orešček, ingver, koriander, kumino, kardamom, nageljnove žbice, cimet, angleški klinček, janeževa semena, črni in beli poper.
Posušeni jurčki
Jurček je kralj gob. Posušen ima še intenzivnejšo aromo in je zato popolna začimba za omake.
Sojin in tamari omaka
Ta stranski produkt fermentiranja soje je nepogrešljiv v vsaki kuhinji. Obstaja v več različicah – japonska je nežnejša, kitajska močnejšega okusa, indonezijska pa sladkasta.
Tamarind ali indijski datelj
Meso tamarinde je temne barve in ima sladek, kisel in rahlo pikanten okus. Dodamo ga curryju, chutneyu in različnim omakam.
Dimljena paprika
Gre za mleto rdečo papriko z intenzivnim dimljenim okusom. Z njim pred pečenjem posujte zelenjavo in presenetil vas bo njen poln okus.
Miso
Gre za tradicionalno japonsko začimbo v prahu ali pasti. Narejena je iz fermentiranega riža, ječmena ali soje.