Osočnik sodi v družino slanuš, rastlin, ki uspevajo na slanih tleh in za svojo rast potrebujejo veliko koncentracijo soli.
Osočnik je enoletnica brez listov in z mesnatim členastim steblom. Na vsakem členku se razvijejo zelo majhni cvetovi. V poznem poletju in jeseni se osočnik obarva v čudovito rdečo barvo, kar je posledica pomanjkanja dušika.
Osočnik v kulinariki
V kulinariki se uporablja mehko in sočno steblo osočnika, ki ga nekateri imenujejo tudi morski špargelj. Osočnik lahko ponudimo surov v solati ali blanširan in začinjen s oljem, soljo in limono ali celo ocvrte. Morski in hkrati rustikalni okus ter mehka tekstura znotraj in hrustljava zunaj ustvarjajo igre teksture in okusa, popolne za vse jedi: predjedi, karpačo, glavne jedi in priloge. Morski šparglji so vsestranski in prilagodljivi vsakemu okusu. Velika prisotnost mineralnih soli jim daje slan in pikanten okus.