Kvinoja je enoletna rastlina, ki izvira iz Južne Amerike, natančneje iz Čila in Bolivije, kjer je poznana že več kot 4000 let. Kvinojo najpogosteje identificiramo kot žitarice, vendar je kvinoja pravzaprav zelenjava iz iste družine kot špinača ali pesa.
Rastlina kvinoja , ki lahko doseže do tri metre v višino, daje veliko količino majhnih semen, ki spominjajo na sezam ali proso; medtem ko notranji del teh semen vsebuje kalček, ki bo dal življenje drugi rastlini, lahko lupina prevzame različne odtenke barve glede na sorto rastline: rdečo, vijolično, črno, oranžno ali rumeno (najpogostejša barva) .
Brez glutena in zato primerna za bolnike s celiakijo, a zelo bogata z magnezijem in železom, kvinoja zagotavlja tudi veliko beljakovin, omega 3 in najrazličnejše vitamine. Zaradi prisotnosti vlaknin je učinkovita tudi pri shujševalnih dietah, še posebej, ker pomaga pri izgorevanju maščob in občutku sitosti.
Kvinoja v kuhinji
Kvinoja, čeprav ni žito, lahko nadomesti večino žit in celo riž v kuhinji. Priporočamo, da jo pred kuhanjem temeljito sperite, saj jo prekriva grenka smola saponin. Kuhana se lahko uporablja za solate, juhe in pri nas manj znane timbale. Zmleta lahko v manjšem delu nadomesti moko za izdelavo piškotov ali mafinov.
Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.