Psevdožita ali neprava žita se vedno bolj uveljavljajo.
Psevdožita so bila še pred nekaj leti potisnjena na police trgovin z zdravo hrano in namenjena niši ljudi s strastjo do zdrave hrane. Le majhen krog ljudi je poznal njihov odličen okus, vsestranskost v kuhinji in nešteto koristnih lastnosti.
Danes se psevdožita vse pogosteje znajdejo na mizah tako domačih gospodinj kot vrhunskih Chefov. Nekateri jim pravijo tudi superhrana, saj so bogati z beljakovinami in minerali. Predstavljajo soočenje s prehranskimi izzivi 21. stoletja.
Njihovo ime žito izhaja iz prehranske podobnosti z navadnimi žiti, od katerih se razlikujejo predvsem po tem, da botanično ne sodijo v skupino trav.
Njihova najpomembnejša lastnost je, da so brez glutena, zaradi česar so zelo priljubljena med ljudmi s celiakijo ter tudi med ljudmi, ki jim gluten povzroča težave. Vsebnost beljakovin, mineralov in kalcija je višja kot pri klasičnih žitih. So zdrava alternativa mesu in mlečnih izdelkov.
Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.