Psevdožita ali neprava žita se vedno bolj uveljavljajo.
Psevdožita so bila še pred nekaj leti potisnjena na police trgovin z zdravo hrano in namenjena niši ljudi s strastjo do zdrave hrane. Le majhen krog ljudi je poznal njihov odličen okus, vsestranskost v kuhinji in nešteto koristnih lastnosti.
Danes se psevdožita vse pogosteje znajdejo na mizah tako domačih gospodinj kot vrhunskih Chefov. Nekateri jim pravijo tudi superhrana, saj so bogati z beljakovinami in minerali. Predstavljajo soočenje s prehranskimi izzivi 21. stoletja.
Njihovo ime žito izhaja iz prehranske podobnosti z navadnimi žiti, od katerih se razlikujejo predvsem po tem, da botanično ne sodijo v skupino trav.
Njihova najpomembnejša lastnost je, da so brez glutena, zaradi česar so zelo priljubljena med ljudmi s celiakijo ter tudi med ljudmi, ki jim gluten povzroča težave. Vsebnost beljakovin, mineralov in kalcija je višja kot pri klasičnih žitih. So zdrava alternativa mesu in mlečnih izdelkov.