Kozica je splošno ime za majhne vodne rake z eksoskeletom in desetimi nogami. Obstaja okvirno 160 vrst kozic, ki se delijo v 9 družin. Vendar so le nekatere užitne.
Zunanja lupina, ki pokriva kozico, je neužitna, vendar jo vseeno lahko uporabimo v brodetu ali iz nje skuhamo rakovo maslo. Telo sestavlja glava, prsni koš, trebuh, dve anteni in pet parov nog, od katerih imata dva pri nekaterih vrstah kremplje.
Meso kozice je čvrsto in prosojno. Barva je odvisna od sorte in je lahko rožnata, siva, rdeča, rjavkasta. Po termični obdelavi meso postane neprosojno in rožnato.

Rdeče kozice
Okus rdečih kozic je zelo poseben, drugačen od vseh drugih vrst kozic. Da bi ohranili njihov okus, priporočamo uživanje surovih, začinjene le z ekstra deviškim oljčnim oljem.
Rdeče kozice so bogate z vitaminom B12 in niacinom, sestavljene iz 76 % vode in visoke vsebnosti beljakovin. Shranite jih lahko največ 2 dni v hladilniku in en mesec v zamrzovalniku.
Kljub visoki ceni so rdeče kozice vse bolj prisotne v kuhinji - ponudite surove, kot karpačo, v solatah ali rižotah. V nobenem primeru jih ne kuhajte predolgo, saj boste pokvarili njihovo nežno konsistenco in hranljive lastnosti.