Pasijonka (Passiflora edulis) je znana tudi kot maracuja . Je plod grma pasijonke, ima intenzivno in značilno aromo ter zelo mehko kašo, bogato z majhnimi semeni.
- Obstajata dve vrsti pasijonke : ena z rdeče-vijolično lupino in manjšimi plodovi, imenovana tudi vijolična marakuja , in ena z nekoliko večjimi plodovi in rumeno lupino, imenovana rumena marakuja .
- Pasijonka je tako imenovana zaradi podobnosti nekaterih delov rastline s simboli Kristusovega pasijona .
- Pasijonka je nizkokalorična hrana; na primer 100 gramov njene pulpe našemu telesu prinese približno 97 kalorij. En sam sadež, ki tehta približno 18 gramov, našemu telesu zagotovi le 17 kalorij.
- Pasijonka se uporablja predvsem za proizvodnjo sokov, sladoledov in drugih pripravkov hrane. S pasijonko pripravljajo še sorbete, koktajle, kreme za sladice, likerje in različne vrste mousse. Poleg tega lahko pripravite tudi posebne omake za sladko-kisel okus dodatek slanim jedem.