Shranjevanje surovin v restavracijah je bistvenega pomena za zdravje in varnost hrane. Na kakovost živil lahko vplivajo številni dejavniki, kot so prostor za shranjevanje, dostava in higiena zaposlenih. Pripravili smo seznam 8 smernic za shranjevanje surovin v restavracijah, s pomočjo katerih boste zagotovili varnost hrane v svoji kuhinji. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko izboljšate delovanje vaše restavracije in zaščitite svoje goste.
Nasvet 1: Temperatura dostavljenih surovin
Ob dostavi svežih izdelkov izmerite temperaturo vsake surovine. V primeru, da je temperatura živila previsoka, se bakterije na njem hitreje razvijajo. Taka surovina ni varna in jo morate dobavitelju vrniti.
Nasvet 2: Kemikalije
Kemikalije in čistilna sredstva hranite ločeno od hrane. Nevarnih snovi nikoli ne postavljajte nad hrano.
Nasvet 3: Shranjevanje na nivoju tal ni dovoljeno
Surovin ne hranite na tleh, ampak vedno dvignjeno od tal. Tla so vir bakterij.
Nasvet 4: Prostor za shranjevanje
Poskrbite, da bodo skladiščni prostor in izdelki čisti. Prostor za shranjevanje naj bo suh in varen pred škodljivci.
Nasvet 5: FIFO
Pri shranjevanju in skladiščenju izdelkov uporabite sistem First In, First Out (FIFO). Z uporabo te metode boste zagotovili kakovost in varnost hrane. Ta metoda zagotavlja, da se vedno najprej porabijo starejše surovine.
Nasvet 6: Označevanje
Pripravljeno hrano vedno
označite z datumom priprave.
Nasvet 7: Meso shranjujte na spodnjih policah
Meso je treba vedno hraniti pod drugimi živili, da se prepreči navzkrižna kontaminacija mesnih sokov in drugih živil.
Nasvet 8: Držite se priporočenih temperatur
Upoštevajte predpise o temperaturi skladiščenja hrane S tem ko zagotovite, da je hrana vedno shranjena na optimalni temperaturi, hrani zagotovite svežino in preprečite, da se pokvari.
Priporočene temperature skladiščenja surovin
-
KATEGORIJA HRANE
PRIPOROČENA TEMPERATURA SKLADIŠČENJA
Hitro pokvarljiva hrana v zamrzovalniku (npr. meso)
-18 C°
Ribe in meso v hladilniku
0 - 7C°
Suha hrana (npr. riž, testenine)
16 - 21C°
Sadje in zelenjava v hladilniku
2 - 7C°
Mlečni izdelki v hladilniku
2 - 7C°