Menu

Shranjevanje surovin v restavracijah je bistvenega pomena za zdravje in varnost hrane. Na kakovost živil lahko vplivajo številni dejavniki, kot so prostor za shranjevanje, dostava in higiena zaposlenih. Pripravili smo seznam 8 smernic za shranjevanje surovin v restavracijah, s pomočjo katerih boste zagotovili varnost hrane v svoji kuhinji. Z upoštevanjem teh nasvetov lahko izboljšate delovanje vaše restavracije in zaščitite svoje goste.

 
Nasvet 1: Temperatura dostavljenih surovin

Nasvet 1: Temperatura dostavljenih surovin

Ob dostavi svežih izdelkov izmerite temperaturo vsake surovine. V primeru, da je temperatura živila previsoka, se bakterije na njem hitreje razvijajo. Taka surovina ni varna in jo morate dobavitelju vrniti.

 

Nasvet 2: Kemikalije

Nasvet 2: Kemikalije

Kemikalije in čistilna sredstva hranite ločeno od hrane. Nevarnih snovi nikoli ne postavljajte nad hrano.

 

Nasvet 3: Shranjevanje na nivoju tal ni dovoljeno

Nasvet 3: Shranjevanje na nivoju tal ni dovoljeno

Surovin ne hranite na tleh, ampak vedno dvignjeno od tal. Tla so vir bakterij.

 

Nasvet 4: Prostor za shranjevanje

Nasvet 4: Prostor za shranjevanje

Poskrbite, da bodo skladiščni prostor in izdelki čisti. Prostor za shranjevanje naj bo suh in varen pred škodljivci. 

 

Nasvet 5: FIFO

Nasvet 5: FIFO

Pri shranjevanju in skladiščenju izdelkov uporabite sistem First In, First Out (FIFO). Z uporabo te metode boste zagotovili kakovost in varnost hrane. Ta metoda zagotavlja, da se vedno najprej porabijo starejše surovine.

 

Nasvet 6: Označevanje

Nasvet 6: Označevanje

Pripravljeno hrano vedno označite z datumom priprave.

 

Nasvet 7: Meso shranjujte na spodnjih policah

Nasvet 7: Meso shranjujte na spodnjih policah

Meso je treba vedno hraniti pod drugimi živili, da se prepreči navzkrižna kontaminacija mesnih sokov in drugih živil. 

 

Nasvet 8: Držite se priporočenih temperatur

Nasvet 8: Držite se priporočenih temperatur

Upoštevajte predpise o temperaturi skladiščenja hrane S tem ko zagotovite, da je hrana vedno shranjena na optimalni temperaturi, hrani zagotovite svežino in preprečite, da se pokvari.

 

Priporočene temperature skladiščenja surovin

  • KATEGORIJA HRANE

    PRIPOROČENA TEMPERATURA SKLADIŠČENJA

    Hitro pokvarljiva hrana v zamrzovalniku (npr. meso)

    -18 C°

    Ribe in meso v hladilniku

    0 - 7C°

    Suha hrana (npr. riž, testenine)

    16 - 21C°

    Sadje in zelenjava v hladilniku

    2 - 7C°

    Mlečni izdelki v hladilniku

    2 - 7C°