Varna priprava hrane je bila v gostinstvu vedno pomembna. Ker v zadnjih letih med potrošniki beležimo porast različnih alergij in intoleranc, je ta tema postala še toliko pomembnejša. Na tem mestu potrebujemo znanje in pomoč strokovnjakov.
Ponujamo vam nasvete, s katerimi boste lažje pripravili obroke, ki bodo za vaše goste popolnoma varni, ne glede na njihove posebnosti. Sem sodijo seznami alergenov, način shranjevanja hrane, HACCP vodniki in še kaj.
Nasvet #1: Poskrbite za vašo osebno higieno!
Vse se začne z dobro osebno higieno. Osebna higiena je pogosto vzrok za številne primere zastrupitve s hrano. Osebna higiena kuhinjskega osebja je ključnega pomena pri preprečevanju kontaminacije hrane.
Nasvet #2: Zagotovite, da ima vaša restavracija na voljo kontrolni seznam čiščenja
Spoznajte najpomembnejše točke, ki jih morate upoštevati pri čiščenju vseh delov vaše restavracije. Najdete jih na tem kontrolnem seznamu čiščenja restavracij.
Nasvet #3: Zavedajte se vseh nevarnosti alergij na hrano
Živila s spodnjega seznama so tista, ki najpogosteje povzročajo alergijske reakcije pri ljudeh. Celo majhne sledi teh sestavin lahko določenim gostom povzročijo močne alergijske reakcije, ki so lahko tudi smrtne. Oglejte si, katere sestavine so najpogostejši alergeni in s čim jih lahko nadomestimo.
Nasvet #4: Uporabite kontrolni seznam alergenov
Približno 2 – 4 % odraslih in 6 % otrok trpi zaradi določene alergije na hrano. Zato je zelo težko pripraviti jedi, ki bi ustrezale vsem gostom. Za vas smo pripravili kontrolni seznam, s pomočjo katerega boste vi in vaše osebje bolje seznanjeni z alergijami. S pomočjo tega kontrolnega seznama alergenov boste lažje pomagali vašim gostom pri izbiri varnih jedi.
Nasvet #5: Seznanite vaše osebje z najnovejšimi smernicami varnega shranjevanja surovin
Shranjevanje vhodnih surovin je ključno pri zagotavljanju varne hrane. Vsaka restavracija je odgovorna za pravilno skladiščenje svojih surovin ali jedi. Pri njihovem shranjevanju upoštevajte te nasvete za shranjevanje.
Nasvet #6: Minimiziranje tveganj za navzkrižno kontaminacijo
Nevarnost navzkrižne kontaminacije je v velikih kuhinjah zelo velika. Do navzkrižne kontaminacije lahko pride na različne načine:
- S človeka na hrano
- S hrane na hrano
- S kemikalij na hrano
Sledite nasvetom, kako preprečiti navzkrižno kontamnacijo in vašim gostom zagotovite varne jedi!
Nasvet #7: Spoznajte HACCP
Kot kuhar želite biti prepričani, da je hrana, ki jo postrežete, okusna, hranljiva in predvsem varna. Izdelava načrta HACCP za vašo restavracijo vam bo pomagala prepoznati in spremljati biološke, kemične in fizikalne lastnosti, na katere je treba biti pozoren.. Gre za preventivno orodje obvladovanja tveganja. Uporabite ta kontrolni seznam HACCP in zagotovite varno in čisto kuhinjo.
Nasvet #8: Spoznajte svoje kritične točke
Najbolje je, kadar se zavedamo, kje v kuhinji so točke, nevarne za goste, osebje ali surovine. Da jih boste lažje prepoznali, smo za vas pripravili seznam najpogostejših.