Zagotavljanje higiene restavracij in kuharjev
Vse se začne z osebno higieno. S pomočjo spodnjih kazalcev lahko spremljate osebno higieno osebja v kuhinji in s tem zmanjšajte možnost kontaminacije hrane
Osebna higiena
Osebna higiena je pogosto vzrok številnih primerov zastrupitve s hrano. Vendar na žalost pogosto na to sploh ne pomislimo. Osebna higiena kuhinjskega osebja je ključna pri preprečevanju kontaminacije hrane. Za začetek si oglejmo, kaj naj nosi vaše osebje.
Obleka
- Uniforme - Vsak dan nosite čisto uniformo in jo oblecite le na delovnem mestu.
- Predpasniki - Na različnih pripravljalnih postajah (npr. meso in zelenjave) je treba nositi različne predpasnike.
- Rokavice - Različne rokavice za enkratno uporabo, ki se uporabljajo pri rokovanju s surovo in kuhano hrano.
- Čevlji - Nosite samo nedrseče, popolnoma pokrite čevlje.
- Kapa - Vsak dan nosite čiste kape, da preprečite izpadanje las v hrano.
- Nakit - Odstranite ves nakit na rokah.
- Maska - Med epidemijo COVID-19 vsak dan v kuhinji nosite čisto masko.
Higienske prakse
Poleg primernih oblačil je potrebno biti pozoren tudi na vsakdanja dejanja.
-
NE: DA: Ne kihajte v hrano. Nohti naj bodo kratki in čisti. Med kuhanjem/postrežbo se ne praskajte po telesu.
Lase in brade imejte čiste in urejene - dolge lase je treba speti.
Obraza/nosu ne brišite v ramo.
Pogosto si z milom umivajte roke.
Ne praskajte se po ušesih.
Delovna površina naj bo čista.
Z golimi rokami ne obrišite znoja.
Za kuhano in surovo hrano uporabite različne deske za rezanje in nože.
Ne nosite nakita.
Ne pridite v službo, če ste bolni.
Varnost v kuhinji
Med konicami je v kuhinji lahko recej stresno. Nekaj nasvetov, kako zmanjšati tveganje za pojav nesreč:
- Ne hitite: Ne hitite in ne tecite po kuhinji. Najbolje je, da med konicami ostanete mirni. Na ta način boste najbolj pospešili vaš delovni proces in zmanjšali možnost poškodb.
- Vedno pazite na štedilnik: Jedi ne puščajte brez nadzora – kaj hitro lahko pride do nekontroliranega požara.
- Previdno s plinom: Kadar štedilnika ne uporabljate, se prepričajte, da ste ga ugasnili.
- Varno hranite nevarne predmete: Ostrih ali vročih predmetov ne puščajte na nenavadnih mestih. Med konicami je še posebej pomembno, da je vsaka stvar na svojem mestu.
- Uporabljajte prave pripomočke: Uporabite pravilno opremo in pripomočke za predvidene namene.
- Komplet za prvo pomoč: komplet za prvo pomoč in gasilni aparat naj bosta vedno na dosegu rok. Redno preverjajte njun rok uporabe.
Za varnost v kuhinji so zadolženi vsi in ne le Chef. Pazljivost in discipliniranost vseh prisotnih sta ključna pri preprečevanju nesreč na delovnem mestu.