Vse se začne z osebno higieno. S pomočjo spodnjih kazalcev lahko spremljate osebno higieno osebja v kuhinji in s tem zmanjšajte možnost kontaminacije hrane
Osebna higiena je pogosto vzrok številnih primerov zastrupitve s hrano. Vendar na žalost pogosto na to sploh ne pomislimo. Osebna higiena kuhinjskega osebja je ključna pri preprečevanju kontaminacije hrane. Za začetek si oglejmo, kaj naj nosi vaše osebje.
Poleg primernih oblačil je potrebno biti pozoren tudi na vsakdanja dejanja.
NE: | DA: |
Ne kihajte v hrano. | Nohti naj bodo kratki in čisti. |
Med kuhanjem/postrežbo se ne praskajte po telesu. |
Lase in brade imejte čiste in urejene - dolge lase je treba speti. |
Obraza/nosu ne brišite v ramo. |
Pogosto si z milom umivajte roke. |
Ne praskajte se po ušesih. |
Delovna površina naj bo čista. |
Z golimi rokami ne obrišite znoja. |
Za kuhano in surovo hrano uporabite različne deske za rezanje in nože. |
Ne nosite nakita. |
|
Ne pridite v službo, če ste bolni. |
Med konicami je v kuhinji lahko recej stresno. Nekaj nasvetov, kako zmanjšati tveganje za pojav nesreč:
Za varnost v kuhinji so zadolženi vsi in ne le Chef. Pazljivost in discipliniranost vseh prisotnih sta ključna pri preprečevanju nesreč na delovnem mestu.
Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.