Osebna higiena
|
Dobave
|
Rok uporabe
|
Temperatura skladiščenja
|
Oprema
|
Tveganje za kontaminacijo se začne pri vas samih. Prepričajte se, da vsi zaposleni upoštevajo higienske standarde. Pomembno je, da preverite vse predmete, preden vstopijo v vašo kuhinjo.
|
Pomembno je, da preverite vse izdelke, preden vstopijo v vašo kuhinjo. Pozorni bodite na njihov vonj, datum uporabe, barvo, poškodbe embalaže in temperaturo.
|
Izdelke je treba porabiti znotraj predpisanega roka uporabe. Poskrbite, da se bodo upoštevala vsa navodila shranjevanja.
|
Ob prejemu blaga preverite osnovne pogoje skladiščenja.
|
Poskrbite, da se oprema, ki je bila v stiku s hrano, po uporabi očisti.
|
Skladiščenje
|
Navzkrižna kontaminacija
|
Priprava
|
Postrežba toplih in hladnih jedi
|
Pomivalni stroj
|
Vsak izdelek zahteva svoje pogoje shranjevanja – v zamrzovalnik, hladilnik, temen prostor. Preverite, pogoje skladiščenja za vsak izdelek posebej.
|
Surovo meso in zelenjavo hranite ločeno od kuhanih izdelkov. Vso hrano hranite pokrito.
|
Dober mise-en-place je ključnega pomena za dober začetek. Pazite, da bo vsa hrana primerno označena in zaščitena.
|
Tople in hladne jedi je treba hraniti na primerni temperaturi in postreči čim prej po postavitvi na krožnik.
|
Pri nalaganju posode v pomivalni stroj se prepričajte, da je prostor v stroju optimalno izkoriščen.
|
Strežba
|
Odlaganje smeti
|
Delovne površine
|
Mikrovalovna pečica
|
Regeneracija
|
Poskrbite, da bo strežno osebje pozorno na osebno higieno. To je prvi korak k zmanjšanju tveganja kontaminacije.
|
Posodo postavite na določen prostor v kuhinji in pazite, da ne pride v stik s hrano. Poskrbite za redno praznjenje in čiščenje smetnjaka.
|
Poskrbite, da bodo pripomočki in pulti čisti in urejeni.
|
Uporabljajte posode in pripomočke, primerne za uporabo v mikrovalovni pečici.
|
Vročo hrano ohladite v hitrem ohlajevalniku (šokerju) in jo nato regenerirajte.
|
Ogrevanje
|
Pogrevanje
|
Cvrtje
|
Rezanje
|
Odmrzovanje
|
Da bi bilo določeno živilo varno za uživanje, preverite potrebne minimalne temperature.
|
Pri pogrevanju preverite, da je vsa količina enakomerno segreta.
|
Maščobe za cvrtje nikoli ne pregrevajte in maščobe redno menjajte.
|
Uporabite ločene deske za ribe, zelenjavo, kuhano meso in surovo meso.
|
Zamrznjeno hrano vedno odmrzujte v hladilniku ali pod hladno vodo.
|