Menu
Unilever Food Solutions » Domov
  • Domov
  • Chefov navdih
    • Chefov navdih
    • Svežina na vašem jedilniku
    • Sladice
    • Veganuary
    • The Vegetarian Butcher, 100% rastlinska alternativa
    • Silvestrski meni za najbolj zahtevne goste tega leta
    • Zimski meni
    • Sestavine prihodnosti
    • Ribe
    • Zelenjava
    • Kuharske tehnike
    • Dostava in lasten prevzem
    • Skupaj proti epidemiji Covid-19
    • Omake od A do Ž
    • Lipton
    • Izdelki za vsako priložnost
    • Jagode
    • Šparglji
    • Nepozabni okusi azijske hrane vas bodo navdušili
    • Enostavno brez glutena
    • Street Food in Gourmet Fast Food
    • Trajnostno kmetijstvo
    • Sezonske sestavine
  • Recepti
  • Izdelki
    • Vsi izdelki
    • Bujoni, čiste juhe in osnove
    • Čaji
    • Deserti
    • Dresingi, hladne omake
    • Juhe in jušni dodatki
    • Kuhinje sveta
    • Omake
    • Plant based - 100% rastlinsko
    • Priloge
    • Začimbe, zelišča in zeliščne mešanice
    • Zgoščevalci
  • Smo družba UFS
  • Kontakt
  • {query} v izdelki
  • {query} v recepti
  • {query} v ostalo
vse
izdelki
recepti
    • Moj račun
    • Kontakt
    • Odjava
  1. Domov
  2. Chefov navdih
  3. Skupaj proti epidemiji Covid-19
  4. Varna prehrana
  5. HACCP kontrolni seznam
  1. Varna prehrana
  • Skupaj proti epidemiji Covid-19

HACCP kontrolni seznam

Kot Chef želite biti prepričani, da je hrana, ki jo postrežete, okusna, hranljiva in predvsem varna. Če se standardi za varnost hrane ne upoštevajo, tvegate, da boste ogrozili zdravje svojih strank in ugled restavracije. Upoštevajte načela HACCP, pridobite kontrolni seznam HACCP in tako zagotovite, da bo vaša kuhinja varna!

HACCP (analiza tveganja in ugotavljanja kritičnih kontrolnih točk) je mednarodna metoda zagotavljanja varne prehrane. Izdelava načrta HACCP za vašo ustanovo vam bo pomagala prepoznati in spremljati biološke, kemične in fizikalne lastnosti vaših surovin in procesov. 

Poznamo 7 načel HACCP sistema:

  1. Vodenje analize tveganja. - Ugotovi se potencialne nevarnosti pri posameznih procesih. Nevarnosti so lahko fizikalne, mikrobiološke ali kemične. (npr. Temperatura dostavljenega piščanca)
  2. Ugotovitev kritičnih kontrolnih točk (KKT). - KKT je točka, pri kateri je potrebno vzpostaviti ukrepe za preprečitev ali zmanjšanje tveganja. (npr. temperatura shranjevanja piščanca)
  3. Vzpostavitev kritičnih točk (KT) za vsako KKT. - KT je maksimalna ali minimalna vrednost, pri kateri je potrebno fizikalno, kemično ali mikrobiološko tveganje izničiti ali zmanjšati na sprejemljivo raven. (npr. piščanca je potrebno hraniti med 0°C in 4°C)
  4. Vzpostavitev sistema nadziranja, testiranja in opazovanja - monitoring. - Monitoring je nujen za vzpostavitev nadzora za vsako KKT. (preverjanje temperature v hladilniku in merjenje temperature piščanca)
  5. Vzpostavitev korektivnih ukrepov. - Korektivni ukrepi so ukrepi, ki jih je potrebno sprejeti kadar monitoring pokaže odstopanje od določenih KT. Zagotavljajo, da noben tvegan izdelek ne vstopi v prodajo. (če je bila temperatura nad 4°C, piščanca pripravite v istem dnevu)
  6. Vzpostavitev evidence postopkov - Uredi se vsa dokumentacija v skladu s postopki in načeli, vključno z analizo tveganja, pisnim načrtom HACCP, evidencami KKT in KT itd. (mesečno preverjanje kontrolnih seznamov)
  7. Vzpostavitev postopkov za zagotavljanje delovanja HACCP sistema. (npr. seznami za zapisovanje temperature naj bodo shranjeni za vsaj 1 leto)

Sorodni članki

    • Varna prehrana
    8 smernic za varno pripravo hrane v gostinstvu
    • Varna prehrana
    Kontrolni seznam čiščenja restavracije
    • Varna prehrana
    Kako preprečiti navzkrižno kontaminacijo
    • Varna prehrana
    8 Smernic za varno shranjevanje surovin

  • Domov
  • Chefov navdih
  • Recepti
  • Izdelki
  • Smo družba UFS
  • Prijavite se na novice
  • Izberite državo
  • Please Recycle
  • Pravna obvestila
  • Obvestilo o zasebnosti
  • Obvestilo o piškotkih
  • Zemljevid strani
Prijavite se na naše novice in bodite vedno na tekočem.

S prijavo na novice boste seznanjeni s kuharskimi trendi, prejemali boste recepte, brezplačne vzorce...

Sledite nam na Facebooku in YouTubu
  • Facebook Facebook
  • YouTube YouTube
Unilever Food Solutions » Domov

© 2022 Unilever Food Solutions | Vse pravice pridržane

Unilever Food Solutions » Domov

Namestite aplikacjio na vaš iPhone Namestite aplikacjio na vaš iPad Namestite aplikacjio na vaš Android Namestite aplikacjio na vaš Windows telefon

Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.

x