Pod navzkrižno kontaminacijo razumemo prenos bakterij ali drugih mikroorganizmov iz ene surovine na drugo. Do navzkrižne kontaminacije lahko pride tudi z alergeni, kemikalijami in toksini. Navzkrižna kontaminacija hrane se lahko pojavi na naslednje tri načine:
- S hrane na hrano
- S človeka na hrano
- Z opreme na hrano
Spodnji nasveti vam bodo pomagali preprečiti navzkrižno kontaminacijo:
![1. Preverite temperaturo dostavljenih surovin 1. Preverite temperaturo dostavljenih surovin](/chefov-navdih/skupaj-proti-epidemiji-covid-19/varna-prehrana/kako-prepreciti-navzkrizno-kontaminacijo/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice/image.img.jpg/1585553957521.jpg)
1. Preverite temperaturo dostavljenih surovin
Ob dostavi svežih
izdelkov izmerite temperaturo vsake surovine. V primeru, da je temperatura
živila previsoka, se bakterije na njem hitreje razvijajo. Taka surovina ni
varna in jo morate dobavitelji vrniti.
![2. Strupene kemikalije hranite ločeno od hrane 2. Strupene kemikalije hranite ločeno od hrane](/chefov-navdih/skupaj-proti-epidemiji-covid-19/varna-prehrana/kako-prepreciti-navzkrizno-kontaminacijo/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy/image.img.png/1585553988947.png)
2. Strupene kemikalije hranite ločeno od hrane
Kemikalije in čistilna
sredstva hranite ločeno od hrane. Nevarnih snovi nikoli ne postavljajte nad
hrano.
![3. Shranjevanje na nivoju tal ni dovoljeno 3. Shranjevanje na nivoju tal ni dovoljeno](/chefov-navdih/skupaj-proti-epidemiji-covid-19/varna-prehrana/kako-prepreciti-navzkrizno-kontaminacijo/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_231482434/image.img.png/1585554019143.png)
3. Shranjevanje na nivoju tal ni dovoljeno
Surovin ne hranite na
tleh, ampak vedno dvignjeno od tal. Tla so vir bakterij.
![4. Prostor za shranjevanje 4. Prostor za shranjevanje](/chefov-navdih/skupaj-proti-epidemiji-covid-19/varna-prehrana/kako-prepreciti-navzkrizno-kontaminacijo/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2/image.img.png/1585594832900.png)
4. Prostor za shranjevanje
Poskrbite, da bodo skladiščni prostor in izdelki čisti. Prostor za shranjevanje naj bo suh in varen pred škodljivci
![5. FIFO 5. FIFO](/chefov-navdih/skupaj-proti-epidemiji-covid-19/varna-prehrana/kako-prepreciti-navzkrizno-kontaminacijo/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2_1178036866/image.img.png/1585925059001.png)
5. FIFO
Pri shranjevanju in skladiščenju izdelkov uporabite sistem First In, First Out (FIFO). Z uporabo te metode boste zagotovili kakovost in varnost hrane. Ta metoda zagotavlja, da se vedno najprej porabi starejša hrana.
![7. Označevanje 7. Označevanje](/chefov-navdih/skupaj-proti-epidemiji-covid-19/varna-prehrana/kako-prepreciti-navzkrizno-kontaminacijo/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/tipsandadvice_copy_2_1420899050/image.img.png/1585925075557.png)
7. Označevanje
Pripravljeno hrano vedno označite z datumom priprave.
Navzkrižna kontaminacija hrane - kako jo preprečiti:
-
DOVOLJENO
NI DOVOLJENO
- Surove sestavine hranite proč od kuhane hrane.
- Nikoli ne uporabljajte iste površine za surovo in kuhano hrano.
- V hladilniku kuhano meso hranite nad surovim.
- Priprava surove hrane pred pripravo kuhane hrane brez umivanja rok.
- Hrano hranite pokrito in zaščiteno.
- Nikoli se z rokami ne dotikamo smeti.
- Dobro očistite vsa orodja in delovne površine.
- Nikoli ne uporabimo istega noža za surove in kuhane sestavine, brez da bi ga umili.
- Nosite čista oblačila.
- Pred rokovanjem s hrano si umijte roke.