Pod navzkrižno kontaminacijo razumemo prenos bakterij ali drugih mikroorganizmov iz ene surovine na drugo. Do navzkrižne kontaminacije lahko pride tudi z alergeni, kemikalijami in toksini. Navzkrižna kontaminacija hrane se lahko pojavi na naslednje tri načine:

  • S hrane na hrano
  • S človeka na hrano
  • Z opreme na hrano

 

Spodnji nasveti vam bodo pomagali preprečiti navzkrižno kontaminacijo:

1. Preverite temperaturo dostavljenih surovin

1. Preverite temperaturo dostavljenih surovin

Ob dostavi svežih izdelkov izmerite temperaturo vsake surovine. V primeru, da je temperatura živila previsoka, se bakterije na njem hitreje razvijajo. Taka surovina ni varna in jo morate dobavitelji vrniti.

 

 

2. Strupene kemikalije hranite ločeno od hrane

2. Strupene kemikalije hranite ločeno od hrane

Kemikalije in čistilna sredstva hranite ločeno od hrane. Nevarnih snovi nikoli ne postavljajte nad hrano.

 

 

3. Shranjevanje na nivoju tal ni dovoljeno

3. Shranjevanje na nivoju tal ni dovoljeno

Surovin ne hranite na tleh, ampak vedno dvignjeno od tal. Tla so vir bakterij.

 

4. Prostor za shranjevanje

4. Prostor za shranjevanje

Poskrbite, da bodo skladiščni prostor in izdelki čisti. Prostor za shranjevanje naj bo suh in varen pred škodljivci

 

5.  FIFO

5. FIFO

Pri shranjevanju in skladiščenju izdelkov uporabite sistem First In, First Out (FIFO). Z uporabo te metode boste zagotovili kakovost in varnost hrane. Ta metoda zagotavlja, da se vedno najprej porabi starejša hrana. 

7. Označevanje

7. Označevanje

Pripravljeno hrano vedno označite z datumom priprave. 

 

Navzkrižna kontaminacija hrane - kako jo preprečiti:

  • DOVOLJENO

    NI DOVOLJENO

    • Surove sestavine hranite proč od kuhane hrane.
    • Nikoli ne uporabljajte iste površine za surovo in kuhano hrano.
    • V hladilniku kuhano meso hranite nad surovim.
    • Priprava surove hrane pred pripravo kuhane hrane brez umivanja rok.
    • Hrano hranite pokrito in zaščiteno.
    • Nikoli se z rokami ne dotikamo smeti.
    • Dobro očistite vsa orodja in delovne površine.
    • Nikoli ne uporabimo istega noža za surove in kuhane sestavine, brez da bi ga umili.
    • Nosite čista oblačila.
     
    • Pred rokovanjem s hrano si umijte roke.