Ugotovite, v katerih živilih so najpogostejši alergeni in s čim jih lahko nadomestimo.
Ko dobite gosta z alergijo, je zelo pomembno, da veste, kaj mu lahko postrežete. Poleg tega je zelo pomembno vedeti, s čim lahko sporno sestavino zamenjamo in gostu omogočimo varen obrok.
Nekateri ljudje so alergični na oreščke in/ali arašide. Med oreščke sodijo mandlji, orehi, pekan orehi, brazilski oreščki, lešniki, indijski oreščki, pinjole, makadamija. Najdemo jih v različnih omakah, sladicah, kruhu, sladoledu, marcipanu in oljih.
Nadomestimo jih lahko s sončničnimi semeni, bučnimi semeni, ovsenimi kosmiči in ekspandiranim rižem.
Alergijski odziv na arašide je med najhujšimi, saj so reakcije hitre in žal lahko tudi usodne. Arašide pogosto najdemo v omakah, tortah, sladicah, arašidovem olju, arašidovi moki in arašidovem maslu. Prepričajte se, da imate arašide na jedilniku jasno označene med alergeni!
Nadomestki arašidovega olja: mandljevo, orehovo, sezamovo olje.
Mleko je prisotno v jogurtu, smetani, siru, maslu, mleku v prahu. Če recept dopušča, lahko mleko nadomestite z vodo, sojinim mlekom ali sadnim sokom v sladkih receptih.
Nadomestki kravjega mleka: sojino mleko, riževo mleko, ovseno mleko
Med rake štejemo kozice, rakovice, jastoga in potočne rake. Sledi alergenov, ki jih najdemo v takih rakih, najdemo tudi v rakovi pasti.
Nadomestki školjk: prekajene ribe (močnejši je okus, tem bolje).
Sestavine, kot so tofu, sojina moka in sojine beljakovine, so narejene iz soje. Sledi soje najdemo v nekaterih sladoledih, omakah, sladicah, mesnih izdelkih in pogosto v vegetarijanskih izdelkih
Sojini nadomestki : riževa moka in repično olje
Jajca se uporabljajo pri pripravi večine tort, moussov, omak, testenin, narastkov, majoneze, pa tudi nekaterih mesnih izdelkov.
Jajca lahko nadomestite z bananinim pirejem (za sladke jedi), s tofujem (za slane jedi) ali čičerikino moko.
Riba je prisotna v nekaterih solatnih prelivih in omakah, (ribja omaka in Worcesterska omaka).
Pšenica je eden najbolj prevladujočih alergenov. Običajno ga najdemo v živilih, ki vsebujejo moko, kot so kruh, testenine, pecivo, mesni izdelki, omake, juhe, testo, jušne kocke, krušne drobtine.
Pšenični nadomestki: riževa moka, ajdova moka, koruzna moka in koruzni škrob.
Laktozna intoleranca se pojavi pri posameznikih, ki nimajo encima laktaze, ki je potreben za prebavo sladkorne laktoze, ki jo najdemo v mleku. Pogosti simptomi so prebavne motnje in splošno nelagodje, če jih zaužijemo.
Kaj lahko jedo ljudje z laktozno intoleranco?
Sojino mleko, sojin jogurt, riževo mleko in sire brez laktoze.
Česa ne smejo jesti?
Kravjega, ovčjega, kozjega mleko, nekaterih sirov, mlečnih sladic, sladoleda, masla, jogurta.
Celiakija je avtoimuna bolezen in je posledica preobčutljivosti na gluten. Najpogosteje prizadene tanko črevo. Človeku s celiakijo škodijo že sledi glutena, ki se lahko znajdejo v njegovi hrani, zato je izredno pomembno, da v kuhinji ne pride niti do navzkrižne kontaminacije .
Ljudje s celiakijo lahko jedo...
riževo moko, ajdo, koruzno moko, koruzno moko in moko iz oreškov, fižola, semen, čičerike, kvinoje in soje. Vse mora biti deklarirano brez glutena.
Ne smejo jesti...
Živil, ki vsebujejo gluten – pšenica, rž, bulgur, ječmen, rž. Prav tako ne smejo jesti živil, ki so prišla v stik s temi žiti ali imajo napis, da lahko vsebujejo sledi glutena.
Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.