Sojino omako pridobivamo iz najbolj gojene stročnice na svetu – soje. Za prehranske namene se uporabljajo semena (iz njih se prideluje tofu), kalčke in lecitin, ki se uporablja kot emulgator.
Sojino omako pridelujejo s pomočjo fermentacije soje, pražene pšenice, vode, soli in gobe koji.
Sojina omaka izvira iz orientalske kuhinje, globalizacija pa je njeno uporabo razširila v marsikatero kuhinjo in jed.
Obstaja veliko vrst sojine omake, njihov skupni imenovalec sta temna barva in sol. Kapljica omake je dovolj, da jed dobi orientalski pridih, vsekakor pa je zaradi visoke vsebnosti soli priporočljiva zmernost pri uporabi.
Sojina omaka se uporablja kot začimba za meso, ribe, testenine, suši in tofu. Pogosto se uporablja kot ojačevalec okusa pri kuhanju juh, najpogosteje pa vanjo pomakamo suši in sashimi (surova riba).
Tipičen okus sojine omake je v japonskem jeziku opredeljen kot Umami, kar pomeni prijeten, polnega okusa.
Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb zgoraj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon. Kliknite gumb spodaj in dodajte na domači zaslon.