Sladica je bila vedno povezana s prijetnimi občutki - veliko elementov se mora povezati v popolni sinergiji, da ustvarijo odličen rezultat in izzovejo pravo čustvo.
Okus - grenko sladek, pikanten, kisel. Skrivnost je v mešanju občutkov, ki končnemu izdelku dajo edinstven okus.
Tekstura združuje hrustljave dele s kremastimi, penastimi ali želatinastimi. Okušanje sladice tako postane vrtiljak čustev in nepozabno doživetje.
Različne temperature sladice bodo gostu ponudile novo izkušnjo pri okušanju sladice.
Oblike in barve – včasih je bila hrana skoncentrirana v središču krožnika, danes pa stremimo k temu, da zapolni le del krožnika, najpogosteje le tretjino. Pri barvah se odločamo za bolj ali manj enobarvne sladice ali pa se odločimo za sezonsko barvitost krožnika.
Sladica ne sme biti le dobra, ampak mora presenetiti tudi s svojim izgledom. Dejstvo je, da nas najprej navduši pogled na sladico.
Rojstnodnevna torta, ustvarjena po principih oblikovanja tort, ki se pojavi v vsej svoji lepoti, morda okrašena z barvno glazuro, okrašena s črtami črne čokolade in posejana s tankimi oblati, bo zelo verjetno dojeta kot dobra tudi brez okušanja. Oko se je torej že odločilo, da je sladica dobra.
Izbira inovativne skledice sladici zagotovo daje pridih novosti in gosta s pozitivnimi občutki in pričakovanji popelje v okušanje.
Predstavitev jedi ima torej zelo pomembno vlogo. Ne glede na to, kako okusna je jed, bo njena neatraktivna prezentacija še pred okušanjem gosta odvrnila.