Ingver je ena izmed najstarejših začimb, ki jih je človek začel uporabljati. Izhaja iz Indije in Kitajske, ime pa v prevodu pomeni "s telesom in rogovi".
Ingver v kuhinji
Ingver je zelo vsestranska sestavina, primerna tako za slane kot tudi sladke jedi. Uporablja se ga svežega ali posušenega oziroma v prahu.
Najpogosteje z njim aromatiziramo meso, ribe, riž in zelenjavo. Pogosto ga tudi uporabimo v čaju.
Pri nakupu sveže korenine pazimo, da je koža gladka, napeta in nepoškodovana. Ingver shranjujemo v hladilniku in mu s tem podaljšamo svežino. Lahko pa ga tudi zamrznemo.
Ingver v prahu ima značilno svežo aromo po limoni, nekateri pa prisegajo tudi na kandiran ingver.
Sveži ingver jedi dodamo med kuhanjem, medtem ko posušenega dodajamo na koncu toplotne obdelave. Velja pa pravilo - dlje bomo jed z ingverjem kuhali, bolj bo pekoča.